Tyska muskler och Fuglesang stärker

”En stark huvudägare med finansiella muskler och en jordnära rymdfarare i Christer Fuglesang”. Mercatus vd Pär Bragsjö är riktigt nöjd med den nya ägarkonstellationen i Vimmerbyföretaget.

Pär Bragsjö, vd, ser positivt på framtiden efter att miljardföretaget Knoll och Christer Fuglesang blir nya delägare i Mercatus.

Pär Bragsjö, vd, ser positivt på framtiden efter att miljardföretaget Knoll och Christer Fuglesang blir nya delägare i Mercatus.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-07-03 19:00

Tidigare idag blev det klart att Vimmerby Mercatus Engineering AB i Vimmerby får nya delägare – tyska Knoll Maschinenbau GmbH och Space Advisory Stockholm AB, som ägs av rymdfararen Christer Fuglesang.

Mycket positivt för Mercatus, menar vd Pär Bragsjö, som ser stora framtidsmöjligheter till starkt produktutveckling och breddad marknad.

– Den nya ägarkonstellationen betyder att vi med Knoll får in en stark ägare, ett stort bolag som har finansiella muskler, samtidigt får vi in Christer Fuglesang som har ett enormt nätverk, och också ett enormt kunnande. Han kan nog hjälpa oss en hel del i samband med att vi utvecklar nya produkter.

Vad kan det vara?

– Vi jobbar på att hitta nya användningsområden för vår teknik, det kan finnas annat än att bara rena uttjänt processvatten. Vi vill vidga vår marknad och inte bara jobba med den traditionella verkstadsindustrin. Det finns andra branscher, som livsmedel, läkemedel och kraftvärmeverk. Självklart är det en fördel med en stark, finansiell ägare som kan backa upp oss i vår produktutveckling.

Några risker med att det lokala Vimmerbyföretaget får en utländsk majoritetsägare i det tyska stora bolaget ser han inte.

– Det jag är mest nöjd med är att Knoll i likhet med Mercatus är ett familjeföretag och att den familjära känslan bibehålls. De har varit tydliga med att de inte är intresserade av att vara inne och peta i den dagliga verksamheten, det sköter Mercatus själva. Och vi är jätteglada att familjen Alsér fortsätter att vara aktiva delägare.

Kristina Alsér säger att den nya ägarkonstellationen inte påverkar det operativa, dagliga arbetet.

– Inte mer än att Mercatus får mer resurser i form av de muskler de nya ägarna har i form av sina nätverk, kontakter och erfarenheter. Det här innebär långsiktighet, kontinuitet och stabilitet. Vi har sedan flera år ett utvecklat samarbete med Knoll, som är ett miljardföretag, där en del av deras medarbetare gjort praktik hos oss och jag ser också möjlighet att öka attraktionskraften i och med att ett litet företag i Vimmerby också kan erbjuda en internationell arena, det skapar helt andra möjligheter för våra medarbetare att göra karriär, men ändå utgå från Vimmerby.

Kommer antalet anställda att påverkas?

– Det vet vi inte, idag är vi 30. Men det kommer inte att bli färre, snarare tvärtom. Jag ser ljust på framtiden. Knoll är ett stort bolag med försäljningskontor runt om i världen, det underlättar för oss att få ut våra produkter internationellt. Det ser jag som en jättemöjlighet, säger Pär Bragsjö.

Och rymdfarare Christer Fuglesang som ny delägare, hur känns det?

– Det är något vi ska vara otroligt stolta över. Christer Fuglesang är dessutom en trevlig, ödmjuk och jordnära person. Det låter lite roligt när man säger det, men han är verkligen just jordnära och en jätteskön medarbetare.

Matthias och Jürgen Knoll, Knoll Maschinenbau GmbH.
Matthias och Jürgen Knoll, Knoll Maschinenbau GmbH.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!