Tyska Lhamo och Lucia upplever Småland

16-åriga bästa vännerna Lhamo och Lucia från Tyskland upplever den småländska naturen i Vimmerby. "Det är underbart här, så vackert".

"Det är så coolt, vi gillar det", säger 16-åriga Lhamo Hofheinz och Lucia Ahrendt från Tyskland som gör sin praktik på Ingebo Hagar.

"Det är så coolt, vi gillar det", säger 16-åriga Lhamo Hofheinz och Lucia Ahrendt från Tyskland som gör sin praktik på Ingebo Hagar.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-05-10 05:00

Lhamo Hofheinz och Lucia Ahrendt kommer båda från Stuttgard i Tyskland. De går på samma Waldorfskola och nu gör de sin praktik långt hemifrån, närmare bestämt på Ingebo Hagar utanför Vimmerby.

I en månads tid bor och praktiserar de på gården. De får möjlighet att njuta av den småländska naturen när den är som vackrast, precis när allt slår ut i blom.  

– Naturen är absolut fantastiskt och människorna här är otroligt snälla. Det är väldigt intressant att vara här och man förstår hur mycket jobb det är på en gård. Det är också lärorikt att vara hemifrån utan våra föräldrar, säger de.

Vad är den största skillnaden mellan naturen här och i Tyskland?

– Allt! Naturen i Tyskland är inte så här stor och färgglad, säger Lucia.

– Vi har också träd och vackra blommor men inte så mycket som här. I Tyskland är det också väldigt bullrigt, här är det lugnt och tyst, säger Lhamo.  

Känner ni till Astrid Lindgren?
– Ja, självklart, vi älskar henne, både filmerna och böckerna! Pippi och Emil är min favorit, säger Lucia.

– Och Bullerbyn, säger Lhamo.

Kristina Lindelöf som äger och driver kretsloppsgården Ingebo Hagar är glad över att kunna ta emot tjejerna. 

– Jag var lite nervös först, det är ett stort ansvar då de är så unga. Men sedan tänkte jag, okej då, de får komma. Och sen blev det så himla bra, de är väldigt duktiga. Timingen är också perfekt såhär i maj månad. Vi har mycket att göra men har fortfarande gott om plats i våra stugor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!