På flykt från Ukraina hjälper de Kenny hjälpa

Kenny Fransson tillsammans med Oleg Simashkevyeh som är en av de ukrainska flyktingar som rycker in och hjälper Kenny med att lasta om skänkta förnödenheter.
Kenny Fransson tillsammans med Oleg Simashkevyeh som är en av de ukrainska flyktingar som rycker in och hjälper Kenny med att lasta om skänkta förnödenheter.

Tatiana Simashkevyeh och hennes man Oleg lastar stora kassar med matvaror och kläder i Kenny Franssons buss på en isfrusen asfaltsparkering på Krönsmon i december 2022. "Vi kunde aldrig föreställa oss att vi på 2020-talet skulle få uppleva det våra förfäder upplevde under andra världskriget" säger hon.

Vimmerby 7 december 2022 06:00
undefined
Oleg och Tatiana Simashkevyeh har flytt från Charkiv, Ukrainas näst största stad som ligger nära gränsen till Ryssland. Parets vän Yevhen Solov har sina rötter i Melitopol som ligger i den ockuperade delen av landet.

Tatiana, maken Oleg och deras vän Yevhen Solov har flytt Ukraina och bor i Storebro. Där har de lärt känna Kenny Fransson.

– Kenny är en mycket god människa och vi vill hjälpa honom så mycket vi kan med allt han gör för folk i Ukraina, säger Tatiana Simashkevyeh.

Kenny Fransson förbereder för ytterligare en resa med förnödenheter till Ukraina. Parallellt med det är han en driven kugge i organisationen Sweden Helps insamlingar och transporter i olika led för att hjälpen ska landa rätt.

Hans engagemang och insamling sträcker nu över i stort sett hela Kalmar län. 

– I lördags fyllde vi bussen med kläder på 50 minuter i Västervik. Vi fick så mycket att allt inte fick plats, en man kom med resten på en lastbil, säger han.

Han vill inte precisera givarna, inte mer än att det är både privatpersoner och företag.

– Många vill ligga lågt. Det respekterar jag, sen upplever jag att det blivit bättre med stöd till omkostnader, det blir ju en och annan mil.

undefined
"Det är mat, kläder och sjukvårdsutrustning som det är störst behov av" säger Kenny Fransson som hoppas att Vimmerbyborna och andra fortsätter att bidra. "Det bästa är att fylla kundvagnarna med matvaror."

Det mesta han samlar in körs till Sweden Helps lager i Vetlanda. Där lastas det om till tyngre transporter som kör förnödenheterna till två ukrainska organisationer som arbetar med Polen som bas.

– Därifrån går sen lastbilar direkt till fronten långt in i Ukraina, säger Kenny Fransson.

När Kenny Fransson ger sig av till Ukraina nästa vecka är bussen fullastad med matvaror som skänkts i kundvagnar i butiker.

– Om maten går via de andra transporterna finns risken att det blir stående på något lager en månad eller två och det är inte bra.

Var han ska lämna leveransen avgörs när han når de ukrainska organisationerna i Polen.

Är det någon särskild mat nu nära jul?

– Nej, även om de vill fira jul är mat för att överleva viktigast.

undefined
Kenny Fransson har än en gång full buss. Just den här lasten ska till Sweden Helps central i Vetlanda för vidare transport till ukrainska organisationer i Polen. Själv ska han åka med en buss fullastad med matvaror nästa vecka.

Hur mycket tid och även egna pengar han lagt på hjälparbetet vet han inte. Inte riktigt vad som driver honom heller.

– Lidandet och behovet hos människorna vi mötte i gränslägret i Korczowa i mars är bilder som satt sig fast. Det går inte att bortse från.

Han säger det är svårt att få hjälp med det rent praktiska arbetet. Som att lasta. Där rycker ukrainarna i Storebro in.

– Vintern i Ukraina är ungefär som i Sverige och elektricitet finns bara ibland. Det blir en hård vinter, säger Tatiana Simashkevyeh.

undefined
Tatiana Simashkevyeh har flytt från Charkiv i norra Ukraina. "Det är en hård tid för folket i Ukraina. Vi kunde inte föreställa oss att vi skulle behöva uppleva något liknande på 2020-talet som våra förfäder gjorde under andra världskriget" säger hon.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa