Smittskyddsläkaren manar till extra försiktighet i jul

Hur viktig är tredje dosen? Vilka hamnar på sjukhus? Hur blir det med julen? Regionens tillförordnade smittskyddsläkare Staffan Sylvan reder ut.

Regionens tillförordnade smittskyddsläkare Staffan Sylvan betonar vikten av att alla tar sin tredje dos vaccin, för att minska smittspridningen och öka skyddet om omikronvarianten skulle sprida sig i landet och länet.

Regionens tillförordnade smittskyddsläkare Staffan Sylvan betonar vikten av att alla tar sin tredje dos vaccin, för att minska smittspridningen och öka skyddet om omikronvarianten skulle sprida sig i landet och länet.

Foto: Gorm Kallestad/Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-12-13 08:00

Coronaviruset rör sig igenom länet och antalet bekräftade fall varierar från dag till dag. Den senaste tiden har Hultsfred varit hårdare drabbat än Vimmerby.

– Efter att restriktionerna togs bort kunde vi se att smittan tog fart. Det började i södra länsdelen och har sedan sakta rullat norrut. Just nu är det Västervik och Oskarshamn som har större problem än många andra kommuner, säger Staffan Sylvan.

På fredagen vårdades tio personer i länet på sjukhus för covid-19, en av dem på intensivvårdsavdelning. 

– Jag kan inte svara på exakt hur fördelningen ser ut men data visar att det är både vaccinerade och ovaccinerade som behöver sjukhusvård. Då handlar det oftast om vaccinerade äldre personer och ovaccinerade yngre personer. Det är inte så många som behöver intensivvård och det är vi såklart glada för, säger Staffan Sylvan.

För två månader sedan rekommenderade Folkhälsomyndigheten en paus i användningen av Modernas vaccin för alla under 30. I veckan öppnas bokningen av en tredje dos vaccin för alla 18 år och äldre där det gått sex månader sedan förra dosen. Den som tidigare fått Moderna kommer enligt Staffan Sylvan nu att få en annan sort.

– Det har visat sig att det går bra att blanda. Jag har till exempel fått två doser Astra Zeneca och nu en Pfizer-dos. Om man haft Moderna i grundvaccinationen kan man antingen fortsätta med det, om man är över 30, eller också så får man något annat, säger han.

Den nya virusvarianten, som fått namnet omikron, har konstaterats i Sverige. Den är mer smittsam jämfört med tidigare varianter men företaget bakom Pfizer-vaccinet skriver själva att en tredje dos med deras vaccin ger ett bra skydd.

– Det är sannolikt att det fungerar. Den data vi har från Sydafrika visar att vaccinerade kan smittas med omikron men att antikropparna stiger väldigt kraftigt med en tredje vaccindos. I vår region är det naturligtvis jätteviktigt att vi ger den tredje sprutan till alla som är avsedda att få den. På det viset har vi ett bra skydd om omikron skulle sprida sig i landet, säger Staffan Sylvan.

Och så frågan alla vill ha svar på, hur blir det med julen? 

– Om man följer rekommendationer om att alla, särskilt de som är ovaccinerade, ska hålla avstånd och främst umgås med nära och kära och inte i onödan beblanda sig med nya grupper så tror jag att de allra flesta kan fira en trivsam och god jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!