"Underbetyg både till partierna och kommunens agerande"

37,33 procent av fullmäktiges 75 ledamöter och ersättare är av kvinnligt kön. "Det är ett underbetyg till politiken naturligtvis." säger Marie Nicholson (M).

Av kommunfullmäktiges 75 ledamöter och ersättare är mindre än två femtedelar kvinnor.

Av kommunfullmäktiges 75 ledamöter och ersättare är mindre än två femtedelar kvinnor.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-11-01 18:00

Hon är en av tre kvinnor i Moderaternas fullmäktigegrupp som består av totalt nio ledamöter och ersättare. 

– Det ska inte sägas annat än att det görs försök att få in fler kvinnor, på alla sätt tänkbara skulle jag säga. Vi i Moderaterna har värvat och tagit in kvinnor på olika platser men de har ofta valt att hoppa av och det handlar om att man kanske inte tyckte det var så roligt som man tänkt sig i något fall, i ett annat fall har man inte velat bli utsatt för tråkigheter som man kan se ibland på sociala medier, och i de flesta fall så har det varit att familjen tar sin tid. Det är jättesvårt, säger hon.

Nicholson själv berättar att hon har en positiv upplevelse av att vara kvinnlig politiker på kommunpolitisk nivå. Men hon säger att hon ibland har fått frågor från medier, som gjort att hon funderat på om en manlig politiker skulle fått samma fråga.

– När jag tilträdde som förstanamn för Moderaterna blev jag tillfrågad om jag skulle tycka det var läskigt att leda ett kommunstyrelsesammanträde och det hajade jag till lite grann på, för jag vet inte om man hade ställt samma fråga till en man i 40+.

Kristdemokraterna är det enda partiet som har fler kvinnor än män i sin fullmäktigegrupp på åtta ledamöter och ersättare. Christina Sorsa (KD) är en av fem kvinnor som finns i gruppen. 

– Det har vi faktiskt inte pratat så mycket om utan det har bara blivit så. Vi är ju folkvalda och det är efter valet som det blev så, svarar hon på frågan om varför de har lyckats med en könsfördelning där kvinnor är i majoritet. 

Leif Larsson (C), ordförande för kommunfullmäktige och ordförande i demokratiberedningen ser allvarligt på hur könsfördelningen ser ut, men är inte särskilt förvånad.

– Vi måste hitta ett bättre sätt att engagera kvinnor och då tittar jag både på kommunens sätt att jobba och partiernas, här har både kommunen och partierna ett ansvar att engagera grupper som vi inte når i det fallet och det är väldigt tydligt att det är ett underbetyg både till partierna och kommunens agerande, säger han och fortsätter:

– Tyvärr är det ofta på det sättet att vi får en överrepresentation av medelålders svenskfödda män, så är det. Det här måste vi jobba med, det är inte så att vi är för många som jobbar med politik på den här nivån, vi skulle vara ännu fler egentligen, det är helt enkelt för få av andra grupper.

Kristdemokraterna är enda partiet som har fler kvinnor än män i sin fullmäktigegrupp.
Kristdemokraterna är enda partiet som har fler kvinnor än män i sin fullmäktigegrupp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!