Undersköterskan My: "Känns som man bara går och väntar"

Corona präglar varje arbetspass – fast inte i praktiken, än. ”Vi pratar corona hela tiden, det känns som man bara går och väntar”, säger My Eriksson, som jobbar i hemtjänsten i Vimmerby.

Vimmerby 4 maj 2020 18:00

Undersköterskan My Eriksson har just gått av sitt pass när vi pratar. Varje dag träffar hon 10-15 gamla, som behöver hjälp hemma. Oron för corona har fått vissa att nöja sig med telefonservice.

– En del är oroliga, andra inte. Men visst börjar det märkas att det gått en tid, när de inte haft besök och inte kommit ut. De som innan känt sig isolerade blir ännu mer isolerade. Vanliga frågor vi får är om många är sjuka och hur det ser ut ute på stan.

Känner du dig trygg?

– Absolut. Det man är mest orolig för är att vara den som smittar någon med bakomliggande sjukdom, så går nog tankarna hos många. Man har ju blivit väldigt försiktig, gör inte mer än jobbar och är hemma, träffar ingen, åker ingenstans.

Smittspridningen har enligt kommunen ännu inte nått äldreboenden. My Eriksson och hennes kollegor i hemtjänstgruppen Vimmerby stad har heller inte mött virusets konkreta effekter.

– Vi har ingen som är sjuk. Jag vill säga att det är en enorm skillnad mot hur det måste vara att jobba i storstäderna, i kommuner där smittspridningen kom tidigt och snabbt. De blev inkastade i det, vi har fått tid att förbereda oss.

Hur förbereder ni er?

– Vi har skyddsutrustning, går igenom rutiner, har fått tid på oss att göra riskbedömningar så vi vet vad vi ska göra och inte göra. Vi träffas en gång i veckan och har möte. Företagshälsovården har stärkt sin bemanning, om man som anställd känner att man behöver prata finns den möjligheten. Jag tycker det är bra förberett.

Det låter nästan som ett genrep?

– Ja, lite så. Vi går bara och väntar. Det är mycket tankar som snurrar. Man vet inte hur konsekvenserna kommer att bli, hur många som blir sjuka, om man får semester.

 

Emily Panezuela jobbar i hemtjänsten i Tuna och jobbar fackligt för Kommunal på halvtid. Hon tycker att tillgången till skyddsutrustning är god.

– Vi följer basala hygienrutiner och riktlinjer, har skyddshandskar, plastförkläden, även långärmade, tossor, handsprit och visir. Hos brukare med förkylningssymtom eller kognitiva förluster är det extra noga.

Vad säger medlemmarna om situationen?

– Hittills har vi ju inget fall, men de undrar hur det går till om skulle bli en pandemi. En del som ringer lyfter frågan om lön och bättre arbetsvillkor. Man hoppas att de som säger vi gör ett samhällsviktigt och bra jobb står bakom oss i kampen efter det här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa