Undvik bli torsk på sushi

- Torskmask? Har jag inte hört talas om. Vimmerbybon Hans Blom är inte det minsta orolig för parasiten, som nu brer ut sig i Östersjön. Och Stefan Gustavsson, som säljer fisk i Vimmerby, tycker inte heller att man ska behöva vara orolig som konsument. - Fisken kontrolleras i tre led innan den kommer till kunden.

Stefan Gustavsson, hos Alex Fisk, är beredd på frågor. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Stefan Gustavsson, hos Alex Fisk, är beredd på frågor. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2011-07-06 06:18

Det var en ren slump att torskmasken, som är en parasit, upptäcktes på östkusten.
När en sälforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet åt lunch i Västervik hittade han parasiten på sin tallrik och den överraskande upptäckten ledde i sin tur till en studie av 2 000 torskar. Det visade sig att torskmasken är mycket vanligare än man trott och att den är utbredd i södra Kalmarsund.

Kollar extra
Nyheten om parasiten, som kan orsaka illamående och diarré och i värsta fall borra sig genom magsäcks- och tarmväggar och hamna i bukhålan, leder naturligtvis till att somliga blir oroliga.
Stefan Gustavsson, som driver företaget Alex Fisk, står med sin fiskvagn vid ICA Supermarket i Vimmerby fem dagar i veckan och han är beredd på frågor.
- Det här fick ju spridning i media i helgen och eftersom vi inte har öppet på måndagar har vi inte hunnit möta så mycket än, men det kommer förstås.
Han tog omgående kontakt med sin leverantör och eftersom han kan välja har han tills vidare avstått från torsk från Östersjön.
- Men jag har också fått lugnande information från Svensk Fisk, via mina leverantörer. Det verkar lite uppförstorat, men visst är jag lite mera på alerten och kollar fisken extra noga. Detsamma gör även fiskaren och leverantören, så nu kollas fisken i tre steg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om