Ung teater i fullspäckad vår på Kulturskolan

Nyskriven pjäs av ung dramatiker för ung ensemble. "Länk" ger ungdomar chansen att spela angelägen teater med roller som passar dem. I Vimmerby har Kulturskolans teatergrupp 14-19 har tagit sig an pjäsen "Hyenor", som utspelar sig i gymnasiemiljö och handlar om grupptryck och normer.
- Vi spelar för nior, gymnasiet och en offentlig föreställning. Smygpremiär har vi redan haft, och den gick bra, säger Lena Hellström, teaterpedagog på Kulturskolan.

Vimmerby2014-03-21 07:08


Teaterverksamheten på Kulturskolan går verkligen för högtryck just nu. Totalt är det fem grupper med barn och ungdomar i olika åldrar som jobbar med pjäser som har premiär under våren.
Gruppen med de äldsta eleverna, tretton ungdomar i åldern 14-19 år, deltar i satsningen "Länk 2014", som är ett samarbetsprojekt med bland andra Riksteatern, Regionteatrarna och lokala ensembler inom skola och amatörteater. 60 unga ensembler runt om i Sverige deltar i år.
- Det har länge saknats aktuella, angelägna och viktiga pjäser för unga och som ett led i detta har Riksteatern för andra året anslutit unga begåvade dramatiker till projektet, som i år erbjudit sex specialskrivna pjäser, varav vi nu är en av 15 ensembler i landet som sätter upp "Hyenor". Alla har Sverigepremiär februari-april och spelas förutom på lokalt plan även på Regionteatrarna i landet och avslutas med en nationell festival på Riksteatern i Stockholm i maj, säger Lena Hellström, teaterpedagog på Kulturskolan i Vimmerby.

Nya perspektiv
Måndag den 24 mars spelas föreställningen både för nior och gymnasieelever - plus en offentlig föreställning på kvällen.
- Vi har haft smygpremiär, eller ett stort genrep med 70 inbjudna gäster och det blev positiva reaktioner. Pjäsen tar upp allvarliga dilemman, fast på ett humoristiskt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om