Unga Alva finns på Komedianten

Alva Stridh ville dra igång en teatergrupp för unga. Och så blev det. Sedan hösten 2012 finns Unga Alva i Vimmerby. Just nu repeterar de pjäsen Kön, som har premiär under våren.

Vimmerby2014-02-08 05:06


I Stockholm finns Unga Klara, från början en del av Stockholms Stadsteater, nu en självständig verksamhet där utgångspunkten är att den unga publiken har rätt till samma höga konstnärliga kvalitet som en vuxen och att "man bäst bejakar livet genom att tala sanning om dess komplexitet".
I Vimmerby finns Unga Alva, ett gäng unga teaterintresserade som träffas en gång i veckan på Komedianten.
- Vi leker teaterlekar, improviserar, testar våra kunskaper, lär oss mer hur man jobbar med manus, regi, ljud, ljus, scenografi, smink. Vi har väldigt kul, säger Alva Stridh, 19, som är upphovet till allt.
Hon hade sysslat en hel del med teater under de år hon bodde i Eksjö. Bland annat har hon varit med i en uppsättning av "Kön" - en pjäs hon tycker är fantastisk och som hon utan svårighet lyckades få sina kamrater i Vimmerby att nappa på.
- När jag flyttade tillbaka till Vimmerby tyckte jag att det vore spännande att driva en egen grupp. Jag pratade med Bodil Hansson och hon ville vara med. Det var hon som kom med förslaget att vi skulle vända oss till Komedianterna och höra om vi inte kunde få vara i deras lokal, och det gick ju bra.
Första gången var det Alva Stridh och Bodil Hansson som träffades. Sedan blev de fem. Nu är det tolv unga, i åldern 16-26 år, som ingår i Unga Alva.
- Det är ganska stor åldersskillnad, men det känns inte så. Och vi har absolut plats för fler, säger Louice Isaksson, 16.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om