Unga företagare från Vimmerby tampas i SM

”Riktigt hård konkurrens – men många fina vitsord så här långt”, säger Lena Dahl, lärare som är med och supportar Melker Johansson och Ellen Thunberg från Vimmerby gymnasium, som just nu tävlar i SM i Ung Företagsamhet.

Riksdagsman Tomas Kronståhl från Västervik hälsade på hos Smålandseken UF, Ellen Thunberg och Melker Johansson.

Riksdagsman Tomas Kronståhl från Västervik hälsade på hos Smålandseken UF, Ellen Thunberg och Melker Johansson.

Foto: Privat

Vimmerby2019-05-07 17:00

Drygt 270 UF-företag från hela landet är på plats i Stockholm för att tävla om tunga titlar som Årets vara, Årets hållbara UF-företag, Årets monter, Årets innovation och, förstås, Årets UF-företag.

Under eftermiddagen har Målillaungdomarna Melker Johansson och Ellen Thunberg, som går i tvåan på teknik- respektive samhällsprogrammet på gymnasiet i Vimmerby, haft besök av juryledamöter och andra intresserade i sin monter. Deras framgångsrika företag Smålandseken UF gick vidare till SM från regionfinalen i Kalmar.

Lena Dahl, kommunalt aktivitetsansvarig som jobbat med UF och entreprenörskap för Vimmerby gymnasium de senaste åren, är imponerad över Melker Johansson och Ellen Thunberg.

– Skälet till att de gått så långt är att de verkligen jobbat målinriktat med att bli bra på sin affärsidé, och då menar jag alla delar. De har olika kompetenser med sig och jag ser att de kompletterat varandra. Det är inget måste för att lyckas, men det har varit bra för deras del. Vad som händer i juni, när företaget ska ha sin obligatoriska avveckling, får vi se.

Vinnare i de olika tävlingskategorierna avgörs nu under kvällen och Lena Dahl säger att konkurrensen är stentuff.

– Det är flera företag som håller väldigt hög klass. Ellen och Melkers företag har fått väldigt goda vitsord nu under mässan, som pågått hela dagen, och det har varit en hel del politiker, riksdagsmän och andra kändisar i montern, och det känns ju kul. Naturligtvis är det spännande att se hur det går och det är erfarenheter som eleverna samlat under alla skolår som ligger bakom det resultat de når nu.

Hon säger att oavsett utgång ser hon vinsterna med UF, och att det inte bara handlar om att utbilda framtidens företagare.

– Det stora är att ungdomarna lär sig jobba självständigt och får lägga upp sina egna strategier samtidigt som alla ämnen inkluderas. De kan bli företagare, men framförallt blir de företagsamma och samhället behöver fler företagsamma människor i föreningsliv och överallt. Det finns kommuner där alla gymnasieprogram har UF. Det tycker jag vore bra för Vimmerby, att göra alla till görare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!