Unga har egna svarta "systembolag"

Tonåringar kan köpa sprit dygnet runt - i Vimmerby! Både polisen och fältsekreterarna vet att det finns flera lägenheter i stan där det säljs svartsprit. Urskillningslöst.

Vimmerby2006-10-20 06:51

- Vi har trovärdiga uppgifter om ett flertal platser, så den här verksamheten är omfattande, säger Håkan Karlsson, som arbetar med ungdomsfrågor hos polisen i Vimmerby.
Vår tidning berättade i går att den senaste alkoholrapporten pekar på att dryckesvanorna går ned bland de yngre, de som är runt 15 år. Men att de som dricker, gärna dricker både mycket och ofta, och att många av dom kommer över sin sprit från föräldrarna eller någon annan vuxen.
Bakom svaret "Någon annan vuxen" kan det mycket väl dölja sig en "langningsbutik"
- Det finns lägenheter också i Vimmerby dit de kan gå och handla, bekräftar fältsekreterarna Anna Mårtensson och Anders Degerman.
Eller som polisen uttrycker det: "Det finns små systembolag både här och där".
Men då handlar det om "systembolag" där det inte frågas efter någon legitimation och öppettiderna är mer än flexibla. Bara pengarna räknas.
Både polisen och fältsekreterarna menar det finns Vimmerbybor som tjänar bra med pengar i den här svarta branschen.
- Det finns de som finansierar sina semesterresor med den här sortens försäljning, hävdar Håkan Karlsson, vid Vimmerbypolisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om