I fokus: knark
– Det finns några ”dealers” i stan, men ännu fler mellanhänder. Några av de som säljer är yngre, men jag vet att det finns äldre också, säger en 17-årig kille.
Vi har pratat med unga i Vimmerby, killar och tjejer. De säger samma sak – att få tag på droger är inget problem. Att det handlar om kontakter. Den som inte har kontaktnät kan fråga.
– Vimmerby är litet. Man vet vilka som håller på, eller vart man ska vända sig om man är intresserad. Man vet kanske mer än man borde. På fester kan det komma fram saker, men man skvallrar inte. Man vill inte bli indragen. De flesta är nog ganska medvetna om hur man får tag på droger. Det är lätt, om man vill, säger en tjej.
Ungdomarnas bild bekräftas av områdespolisen Hampus Jonsson i vår första del av granskningen:
– Ungdomar vet ju vart de ska vända sig och vet de inte det så känner dem någon som vet.
Flera drogvaneundersökningar visar att många unga kommer i kontakt med droger i gymnasieåldern. Vissa fastnar i missbruk.
– Det börjar tidigare. Redan i åttan visste jag att mina bekanta hade kontakter, som hade kontakter. I högstadiet är man mer nyfiken och tycker det är tufft att röka på. Högstadiet är jätteviktigt om man vill göra något förebyggande. Det är då de flesta provar på saker för första gången, säger Elin, 18.
Hon har själv testat hasch. Hon är glad att hon inte gillade ruset.
– Första gången jag rökte på hade jag fyllt 16. Då fick jag en kick, av själva grejen, att ”shit, nu är jag hög”. Men sedan fick jag mer en instängd känsla, blev obeskrivligt fokuserad på konstiga saker. Nu kan jag få panik över mitt resonemang, att "man inte blir beroende av några enstaka gånger" – hade jag gillat känslan hade jag mycket väl kunnat bli det.
Vilka droger är i omlopp bland unga i Vimmerby?
– Det beror nog på var man rör sig. I mina kretsar var det ”röka”, hasch och marijuana, ”brunt” och ”grönt”, som man kallar det. Om någon hade adhd-medicin snortades det på fester. Jag har också stött på tramadol, men de som testar på fest för att de är nyfikna håller nog oftast på med hasch.
Flera av de vi pratat med har tagit avstånd från vänner som testat narkotika.
– Jag vet hur jag ska göra för att hålla mig borta, är säker på att jag aldrig skulle testa. Jag är mer orolig för mina kompisar. Man kan ju bli utsatt även om man inte vet om det själv, om någon lägger en tablett i ens glas. Det är tur att idrottskulturen är så stark i Vimmerby, det är många som håller på med någon sport och det går inte så bra ihop med droger, säger en tjej.
På frågan vad som får vissa att testa – andra inte - får vi olika svar. ”Status”, säger någon. Andra pratar om att tänja gränser, att man mår dåligt psykiskt, vill fly.
– Man behöver inte ha krossad bakgrund för att ta till något destruktivt. Jag har haft en fantastisk uppväxt med stöttande föräldrar. Men hade inte konsekvenstänk eller självinsikt. Nu skäms jag över att jag var drogliberal och tyckte "det är väl upp till var och en", säger Elin.
Vad kan vuxna göra?
– Rätt sysselsättning när man är liten, att man har något att göra. Information ska man få redan när man sätter foten i skolan. En 14-åring skiter i vad läraren säger, då är det bara kompisarna man lyssnar på, säger en tjej.
En kille säger att glappet mellan vad vuxenvärlden tror och vad tonåringar vet, är stort.
– Definitivt. Det är bra att polisen jobbar mer aktivt och tar tag i det här.