Unga tecknare fick tips av illustratör

”Det är roligt att teckna – och inte så svårt”. Två timmar på tecknarworkshop med konstnären och illustratören Mattias Olsson och Ilon Styrbjörn, 6, har fått fart på kreativiteten.

Massor av färgglädje.

Massor av färgglädje.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-02-19 14:00

Sexåriga Ilon får nöjet att färglägga den "hårda bilhjälte" som Mattias Olsson skapat på blädderblocket. Hur många ögon har en sån skapelse?

– Det får du bestämma själv, fast det går bra med tre, säger Ilon.

Mattias Olsson har illustrerat massor av barnböcker och i höst kommer skräckberättelsen I husets hjärta tillsammans Mårten Melin. Han har tidigare jobbat med bland annat workshops som konstnär på Moderna Museet och Rum för barn på Kulturhuset i Stockholm. Dessutom har han arbetat som konstnärlig pedagog och det har lett till att han numera håller skolprojekt i egen regi, ofta i samband med skapande skola och som lovaktiviteter på bibliotek.

Till hans workshop på Vimmerby bibliotek kom 15 barn i olika åldrar för att få en lekfull inblick i hur en illustratör jobbar.

– Jag tycker det är kul om barnen får jobba utifrån ett uppdrag, precis som jag måste göra när jag illustrerar en bok. Ett enkelt sätt att sätta kreativiteten i rullning är att kombinera slumpmässigt valda ord till lite galna väsen.

Jojo. Vad sägs om sur-paket-hjälte? Eller blå-bio-hund?

Arvid Jonsson, 8 år, är inne på sin tredje teckning.

– De andra gick snabbt, men nu har jag orden ”svart”, ”backe” och ”rymdskepp”. Svart och rymdskepp är ju lätt, men att få in backe…

Efter en stunds funderande ger han upp och traskar iväg till ordlådan för att skifta ”backe” till något enklare.

– ”Skägg” blev det!

Och tecknandet tar fart igen.

Tintin Genfors, snart tolv, gillar att teckna och skulle rentav kunna tänka sig att bli illustratör i framtiden.

– Men då vill jag jobba digitalt. Det är irriterande att sudda. Jag tecknar mycket, men fastnar ofta i samma stil, så det här är bra för mig, att försöka komma ur mitt sätt att teckna. Till exempel tecknar jag alltid lugg på människor, alltid.

Mattias Olsson tipsar workshopdeltagarna om att skissa och bryta ner.

– Små barn ritar pang på. Men att skissa först och teckna bit för bit gör mycket för resultatet.

Och hur gick det då med Arvid Jonssons svarta, skäggiga rymdskepp?

– Bra, tycker jag. Det här var kul.

Sporrade och med nyvunna kunskaper i illustrerandets hemliga knep och trixande fick de som ville lämna kvar sina alster på biblioteket för en miniutställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!