Ungdjuret fast i gyttjan i två dygn - hittades och räddades i kväll

I två dygn satt det stackars försvunna ungdjuret fast i dyn intill Stångån. I kväll hittades det och styrkor från räddningstjänsten i Södra Vi och Vimmerby kämpade i flera timmar med att få upp det. Omkring klockan halv nio lyckades man. - Nu låter vi det utmattade djuret få ligga här över natten och vila ut, säger räddningschefen i jour, Stefan Larsson.

Efter två dygn fast i dyn, intill Stångån i höjd med Dabbetorp, hittades det försvunna ungdjuret i kväll. Efter flera timmars arbete av räddningstjänsten fick man upp det utmattade djuret. Nötkreaturet på  bilden är inte det aktuella.

Efter två dygn fast i dyn, intill Stångån i höjd med Dabbetorp, hittades det försvunna ungdjuret i kväll. Efter flera timmars arbete av räddningstjänsten fick man upp det utmattade djuret. Nötkreaturet på bilden är inte det aktuella.

Foto: TT (arkivbild)

Vimmerby2017-08-29 20:14

I söndags eftermiddags, för mer än två dygn sedan med andra ord, befarades ett ungdjur ha gått ner sig i Stångån någon kilometer från Dabbetorp, Vimmerby kommun. Spår efter det försvunna djuret vittnade om att detta.
Räddningstjänsten kallades då till platsen och letade efter djuret, dock utan framgång.

På tisdagskvällen larmades räddningstjänsten ännu en gång till området – nu handlade det om djurräddning. I våtmarkerna intill Stångån hade nämligen en person sett en ”kviga” stå fast i gyttjan.
- Så vitt jag förstår handlar det om samma djur, berättar räddningschefen i jour Stefan Larsson.
Det innebär alltså att det nedkylda och svårt medtagna djuret hade stått fastkilad, upp till magen i dy, i två dygn.
Och räddningsaktionen blev allt annat än en enkel historia.

En enhet från räddningstjänsten i Södra Vi slet i två timmar på tisdagskvällen, men fick ge upp fullständigt utmattade.
Till platsen kallades då en bil från Vimmerby och efter ytterligare någon timme kunde den drygt tio man stora styrkan till slut få upp djuret. Klockan hade då närmat sig halv nio på tisdagskvällen.

Väl på torra land mäktade det medtagna djuret inte med att förflytta sig från platsen.
- Vi låter det ligga på plats och vila ut över natten, sedan ska djurägaren försöka ta hem djuret i morgon, berättar Stefan Larsson.
- Sådant här har hänt tidigare och kostar kommuninvånarna stora pengar. Det är bara att hoppas att djurägare framöver ser till att eliminera riskerna. Men nu är vi glada över att det här verkar få ett lyckligt slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om