Ungdomar har samlats på den idylliska platsen i 60 år

Ett 30-tal ungdomar har varit samlade i Tyresbo för läger de senaste dagarna. En tradition som varat länge. Närmare bestämt 60 år. - Det har varit läger här sedan 1958 och det är kul att traditionen hänger i, säger Karl-Johan Hultman som är pastor i Taborförsamlingen i Rumskulla.

Ungdomar och ledare som varit samlade i Tyresbo för läger de senaste dagarna. Foto: Magnus Strömsten

Ungdomar och ledare som varit samlade i Tyresbo för läger de senaste dagarna. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Vimmerby2017-07-03 10:30

Det är Taborförsamlingen som driver verksamheten på kursgården i Tyresbo som är belägen ett par kilometer från Gibberyd, mer känt som Katthult.

Platsen är en riktig idyll mitt ute i skogen vid en sjö där den stora röda byggnaden ligger. Just den här dagen är det lite mulet och ingen direkt värme i luften, men barnen äri full gång med lek i form av killerball.

Vår tidning får en pratstund med Karl-Johan Hultman som varit pastor i Taborförsamlingen i tre år och börjar få in rutinen för lägret i Tyresbo.
- Vi gör det här i samarbete med flera andra församlingar i trakten. Barnen som deltar är mellan nio och tolv år och kommer främst från Vimmerby och Ingatorp, men vi har en del långaväga gäster från bland annat Göteborg också, säger Karl-Johan som är en av 15-talet ledare på lägret.

- Vi har flera hjälpledare som varit på lägret själva tidigare och vill hjälpa till som ledare när de blivit för gamla för att vara med själva.

I själlva lägerverksamheten som pågått från torsdag till och med söndag finns en rad aktiviteter. Däribland bibelstudier, sång, lek och dessutom ett tema.
- Ifjol hade vi Skattkammarön som tema. Det gick ut på att vi gömt en skatt på ön i sjön som barnen skulle lista ut hur de skulle hitta. I år kör vi tjuvjakten som tema. Det går ut på att någon av ledarna har tagit skatten som vi hittade ifjol och barnen ska med hjälp av ledtrådar från ”polismästaren” lista ut vem som är den skyldige, säger Karl-Johan.

Under lägret bor barnen antingen i sovsal i lägerbyggnaden eller sover i tält.
- Vi gav dispens för att ta upp några husvagnar i år också, eftersom det befarades att vädret skulle bli riktigt dåligt, men vi klarade oss ganska hyfsat, säger Karl-Johan som trots att solen lyst med sin frånvaro mestadels ändå har vågat sig i sjön för ett dopp.
- Det här till när man är på läger.

Under lägret passar man även på att bidra till ett välgörande ändamål. I samband med att barnen handlar i kiosken så passar man på att skänka en slant som ska gå till ett skolprojekt i Rwanda.
- Vi har haft en kvinna från Norrköping och en vän på Rwanda på besök under lägret. De berättade om arbetet med skolprojektet så barnen får förståelse för att pengarna vi samlar in verkligen gör nytta, avslutar Karl-Johan Hultman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om