Stor skrivarlust när ungdomar får sommarjobba som författare

Avklippta öron och huvuden som snurrar. På feriepraktiken får ungdomarnas kreativitet blomma ut. Vimmerby Tidning träffar dem på biblioteket där de sommarjobbar som författare i projektet Skrivsommar.

Agnes Karlsson, Travis Gustafsson, Agnes Persson är tre av sex ungdomar som sökt sig till projektet "Skrivsommar" på Vimmerby bibliotek.

Agnes Karlsson, Travis Gustafsson, Agnes Persson är tre av sex ungdomar som sökt sig till projektet "Skrivsommar" på Vimmerby bibliotek.

Foto: Maria Fabien

Vimmerby2024-07-08 20:30

Ljudet av distinkta tangentnedslag når oss när vi tar oss upp på andra våningen på biblioteket i Vimmerby. Här sitter sex ungdomar som sökt sig till sommarjobbet som författare. I tre veckor har de fått lära sig hur man skriver olika slags texter.  Förra veckan var deras sista och arbetat med texterna var i ett intensivt slutskede. Vi intervjuade tre av ungdomarna.

– Det här är en av de roligaste sakerna jag vet. Jag älskar att skriva och hoppas kunna bli författare en dag. Det har hjälpt mig mycket att gå den här skrivkursen, säger Agnes Karlsson.

Hon är 17 år och kallar det för skrivkurs. Hon hade nämligen gladeligen betalat för att få vara med. Det är inte de 5 000 kronorna i ferielön som har varit drivkraften. 

undefined
Travis Gustafsson provläser högt en av sina texter.

Travis Gustafsson, 17 år, instämmer. Han hade googlat och letat efter sommarjobb och hittade det här.

– Det är helt klart roligare än om jag hade varit i en matbutik eller liknande. Jag kommer nog fortsätta skriva även efter det här. Men jag siktar på att arbete som forskare, antingen inom astronomi eller något med naturen, säger Travis Gustafsson.

undefined
Agnes Persson är en av många som tycker om att skriva fantasyberättelser där allt kan hända.

"Det kanske var därför jag sträckte min darriga hand upp till sidan av mitt huvud och tvingade den trubbiga saxen att klippa av mitt öra.../".

Texten är ett utdrag från Agnes Perssons projektarbete. Hon är 16 år och drömmer om att bli musiker. Hon skriver mycket låttexter. 

– Lyrics liknar mycket poesi så det finns mycket gemensamt där. Men min projekttext handlar om en tjej. Jag skriver inte uttalat att något inte stämmer, men det får konsekvenser. Det är situationer som jag själv aldrig skulle vilja befinna mig i, men det är coolt att bygga upp världar i fantasin, säger Agnes Persson.

De senaste PISA-resultaten från 2022 visar på att läsförståelsen har sjunkit rejält bland svenska elever i årskurs nio. De är tillbaka på de bottennivåer som Sverige hade 2018. De sjunkande resultaten gäller både hög- och lågpresterande elever. Insatserna för att motverka den nedåtgående trenden är många.

Tess Rikardsson är projektledare och arbetar på biblioteket i Vimmerby för att främja läs och skrivande.

– Jag har träffat några av ungdomarna i tidigare projekt för kreativt skrivande. Det är fantastiskt roligt att se deras utveckling och entusiasm. De lär sig mycket om sig själva genom skrivandet. De är otroligt peppade med mycket skrivlust. Inte minst finns det en stark sammanhållning i gruppen. Skrivande är ofta ett ensamt arbete, berättar Tess Rikardsson.

Läs- och skrivprojektet riktar sig till ungdomar mellan 15 och 18år och finns även i Hultsfred och Västervik. Tess Rikardsson är handledare för alla deltagare. Initiativtagare är Littarturnod Vimmerby. Ungdomarna får bland annat lära sig hur man kan skapa karaktärer och beskriva miljöer. Det är workshops och föreläsningar och de har fått coachning av professionella författare. I Vimmerby har de fått träffa Emil Haskett, Ami Andersson och Jesper Berg.

– Jag kan ha en idé om hur det slutar och lite i mitten. Men det är allt som ska vara där emellan som är svårt att komma på, från en scen till en annan, säger Travis Gustafsson.

Agnes Person berättar att hon har lätt för att skriva mycket i början men tappar sedan motivationen. Det är så många saker hon vill göra samtidigt. 

Agnes Karlsson skriver också mycket, för mycket och måste stryka.

– Det blir mycket "kill your darlings" för att texten ska bli kvalitativ istället för kvantitativ, säger Agnes Karlsson.

Många av ungdomarna är inspirerade av datorspel och serier. Här är ett exempel från Travis Gustafsson: "Daniels huvud snurrade runt i cirklar, det kan inte vara sant, snälla låt det inte vara sant. Peter öppnade munnen igen. Ska du skriva på eller inte, vi har bråttom."

Statistik från SOM institutet, som mäter svenska trender, visar att det år 2023 skiljde fem procentenheter mellan intresset för att läsa böcker och för att spela dator/tv-spel bland befolkningen. Under pandemin ökade dator/tv-spelandet markant och har legat kvar på de höga nivåerna. 33 procent för dator/tv-spel och 38 procent för läsande. 

Regeringen har uttryckt oro över att svenska elevers läsförståelse sjunker och vill motverka det genom att skära ner på skärmtiden i skolan och öka användandet av analoga böcker. 

– För mig är datorspel och serier en stor inspirationskälla för mitt skrivande. Det är där många av mina idéer kommer ifrån, säger alla tre nästan i mun på varandra.

undefined
Travis Gustafsson och Agnes Karlsson trivs med att sommarjobba som författare. Agnes Karlsson hoppas på att få förverkliga sin dröm att bli författare.

De berättar att deras läslust och språkutveckling kommer från att läsa instruktionerna och dialogerna i spelen. Inte minst engelska. De var alla tidigt flytande i engelska. Agnes Persson fick hoppa över den kursen i nian eftersom hon helt enkelt var för bra. Agnes Karlsson har ändrat språkinställningarna till spanska när hon spelar eftersom hon läser det på gymnasiet. Deras konsumtion av böcker ser olika ut, men alla läser någon gång i veckan både analogt och digitalt. 

"Allt som Nerea ville säga försvann när hon såg flickans ögon. Grå, med en hint av blått och guld. Likt en storm som lyses upp av blixtar.../".

Agnes Karlsson har valt att gå emot strömmen med fantasyberättelser i sitt slutprojekt. Hon skriver mer verklighetstroget för att utmana sig själv. Trots att hon drömmer om att bli författare inser hon att det inte är så lätt att försörja sig. Men Astrid Lindgrens anda finns som en inspirerande fond för dem alla. 

 Vi är så tighta, säger Agnes Persson och håller upp två fingrar som symboliserar den nära relationen.

Kommer man från Vimmerby, då kan man bli författare. Det är något som starkt präglat deras uppväxt.

undefined
Agnes Persson, Agnes Gustafsson, Travis Gustafsson turas om med att läsa sina texter högt i danssalen på ungdomsgården Fabriken.

Som en del av projektet att sommarjobba som författare fick ungdomarna besöka Vimmerby Tidnings redaktion.

– Det luktade så gott, säger Agnes Karlsson.

De fick gå ner i arkivet och titta på de gamla utgåvorna och hittade artiklar om andra världskriget som var "coolt".  De reagerade även över att arbetat som journalist var så omväxlande med snabba uppdrag vid akuta händelser. Och sist men inte minst, att Vimmerby Tidning finns på Instagram (vi finns även på Facebook och Tiktok, red anm).

Till sist bjuder ungdomarna på sitt bästa skrivtips:

– Börja och sedan håll ut! Det måste inte vara perfekt. En rolig skrivövning är att lägga en massa lappar med ord i en hatt. Plocka upp fem stycken och försöka skriva en berättelser utifrån dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!