Det säger Moa Eskilsson, som är ungdomssamordnare på Vimmerby kommun. Förra året arrangerade man en föräldrakväll, då var temat datorspelande, i år blir det alltså temat psykisk hälsa.
Varför behöver man prata om psykisk hälsa?
– Dels så är det en jättestor fråga och det pratas ganska mycket kring det. Det är viktigt att vi tar upp det och att vi fångar upp frågan. Vi vill trycka på det här med psykisk hälsa, hur man bygger psykisk hälsa – för det är lätt att man pratar jättemycket psykisk ohälsa och så fastnar man lite där, säger hon och fortsätter:
– Vi vill gärna lyfta vilka skyddsfaktorer som finns, hur man kan fånga upp även de som inte är i riskzon, dels hur vi jobbar som anställda men även föräldrar och hur man kan tänka kring sina egna barn.
Mia Börjesson, som är socionom och har lång erfarenhet inom ämnet kommer för att föreläsa under torsdagen. Under dagen besöker hon kommunens två högstadieskolor samt gymnasiet för att föreläsa för eleverna. På kvällen får 20 föräldrar chansen att lyssna till föreläsningen live i plenisalen i stadshuset, ännu fler får chansen att följa det digitalt.
– Förhoppningen för oss är att man kan mötas lite på kvällen sen i familjen och prata om det från båda hållen och att det skapar ett samtal, säger Moa Eskilsson.
Dessutom kommer ett panelsamtal med företrädare från kommunen och skolans värld hållas, för att diskutera hur läget ser ut i Vimmerby och vilket arbete som görs.
Hur är läget med psykiska hälsan bland kommunens ungdomar?
– Vi gör både LUPP (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) och drogvaneundersökningen bland ungdomarna, och de flesta mår ju bra. Det är lätt att man glömmer det för viss statistisk ser så himla läskig ut. Men de allra flesta mår bra.Det man kan se är att framförallt unga tjejer har en nedåtgående trend, så är det någon grupp man behöver extra insatser mot så är det dem, säger Eskilsson.
Enligt Eskilsson är det framförallt fler tjejer som känner stress och press och hänvisar till senaste undersökningen som visar att tjejer rapporterar i högre grad att dom känner sig stressade och nedstämda än killar.
– Det bygger mycket på normer och hur vi lever i ett väldigt normativt samhälle, så det finns ett behov av att bredda normer och vad vi förväntar oss både kring kön men även annat.