"Ungdomsfrågan handlar om överlevnad"

Ungdomar står för hela befolkningsminskningen i Vimmerby under de 15 senaste åren. Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) vill nu se krafttag för att få unga att stanna i Vimmerby. - Det handlar om vår överlevnad, säger hon.

Vimmerby2013-11-15 07:30

I flera artiklar under de senaste veckorna har vår tidning belyst trenden med utflyttade ungdomar ur flera synvinklar. Mellan åren 1997 och 2012 var kommunens flyttnetto -809 personer i åldrarna 15-29 år. Totalt har invånarantalet i Vimmerby minskat med 403 personer under samma period.
Vår tidning diskuterade problematiken med kommunalrådet Micael Glennfalk (M) och oppositionsrådet Helen Nilsson (S). Nilsson anser att det behövs ett större fokus på ungdomar och deras situation:
- Vi är som en Norrlandskommun med hög utflyttning och det här är ett stort problem som vi verkligen behöver sätta fokus på. Det är oerhört viktigt att ungdomar vill bo här och det som är bra för ungdomar är bra för hela kommunen. Jag menar att det handlar om vår överlevnad på sikt. Vi har samtalat om den här frågan länge, men nu går den inte att förbise längre.

"Flyttar inte ifrån, utan till"
Den största anledningen till att ungdomar flyttar ifrån och vill flytta ifrån Vimmerby är förstås bristen på utbildningsmöjligheter och den tilltagande urbaniseringen.
- Ungdomar flyttar inte ifrån Vimmerby, de flyttar till något. De flyttar till högskolor och universitet. Vi kan inte rå på de 60 procent som flyttar för studier och jag tycker inte att det är negativt. Däremot är det negativt om unga flyttar till jobb. Då har vi misslyckats, säger Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om