Ungdomsgäng från Vimmerby åkte i diket efter "rally" i skogen

Buskörningen på en grusväg strax utanför Vimmerby slutade i diket. En av de obältade ungdomarna bröt tre revben och fick en lätt hjärnskakning. Nu är det klart att föraren tvingas betala cirka 28 000 kronor.

Ungdomsgängets buskörning slutade med att de hamnade i diket. Bilden är en genrebild.

Ungdomsgängets buskörning slutade med att de hamnade i diket. Bilden är en genrebild.

Foto: Sara Hadfy Högström

Vimmerby2024-09-08 19:00

Trafikolyckan skedde i mars 2023.

Från början åkte gänget runt i centrala Vimmerby. Sedan fortsatte färden ut på en smal grusväg, i närheten av Gnagaredalen. Då var klockan omkring 23:00.

I polisens förundersökningsprotokoll framgår det att den manlige föraren, en Vimmerbybo i 30-årsåldern, sladdade och körde "rally" i mörkret. Han blev påhejad av de upprymda passagerarna. Bevismaterialet har bestått av både vittnesmål och filmklipp från bilturen i skogen. 

Hur snabbt det gick råder det delade meningar om. Delvis på grund av att hastighetsmätaren var trasig.

Föraren uppger att han inte körde fortare än 70 kilometer i timmen. En av passagerarna berättar att det snarare gick i 90 kilometer i timmen.

Plötsligt tappade föraren kontrollen över situationen. Bilen hamnade i diket och kolliderade med ett träd. Enligt föraren var det en punktering på ena bakdäcket som orsakade avåkningen.

Till en början var det ingen som berättade om olyckan. Varken räddningstjänst, ambulans eller polis larmades till platsen. Men när en av passagerarna behövde söka läkarvård dagen efter fick polisen vetskap om vad som hänt.

undefined
Bilturen skedde på en grusväg i närheten av Gnagaredalen i Vimmerby.

Nu har tingsrätten sagt sitt.

Bilföraren döms för vårdslöshet i trafik och får dagsböter på 19 200 kronor. Dessutom ska han betala 1 000 kronor till brottsofferfonden och stå för sina advokatkostnader på cirka 7 700. Därmed landar slutnotan på nästan 28 000 kronor.

Enligt tingsrätten är det inte klarlagt att föraren brutit mot den gällande hastighetsbegränsningen (70 kilometer i timmen). Däremot bedömer man att Vimmerbybon har framfört fordonet på ett olämpligt sätt. Särskilt med tanke på att det var mörkt och dåliga ljusförhållanden. 

"Att med flera passagerare framföra sitt fordon på det sätt som framgår av filmerna avviker följaktligen i väsentlig mån från rådande trafiksäkerhetsnormer. Agerandet är att bedöma som vårdslöshet i trafik", skriver tingsrätten.

Däremot frias bilföraren för vållande till kroppsskada, eftersom den skadade tonåringen frivilligt valde att inte ta på sig bältet. "Kroppsskadan är av sådant slag att det inte kan anses utrett att den hade uppstått om XXX använt bälte", skriver tingsrätten.                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!