Ungdomsidrotten laddar: "Skönt att vi kan gå igång"

Ett steg i rätt riktning mot en någorlunda normal vardag. Så beskriver många ledare i lokala föreningen det faktum att ungdomsidrotten kan komma igång och träna igen.

Ungdomsträningar i innebandy i Vimmerby IBK:s regi kör igång från och med söndag.

Ungdomsträningar i innebandy i Vimmerby IBK:s regi kör igång från och med söndag.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-01-26 06:00

I slutet av förra veckan kom beskedet att de kommunala idrottsanläggningarna öppnas upp för verksamhet igen för barn och ungdomar födda 2005 eller tidigare. I helgen har lokala föreningar sett över hur man ska lägga upp verksamheten framöver.

– Vi har haft kontakt med flera lokala föreningar som undrat över de riktlinjer som gäller framöver och vad man ska tänka på. Generellt så gäller regeln om en person per tio kvadratmeter i lokalen man vistats i. Barn- och Utbildningsnämnden i Vimmerby kommun har dock valt en rekommendation på 20 kvadratmeter per person. Det innebär att man får vara max 40 personer samtigt i idrottshallen exempelvis och det räcker gott och väl för att bedriva ungdomsverksamhet, säger Anton Palmér som är fritidssamordnare i Vimmerby kommun.

undefined
Krister Ström är ungdomsansvarig för Vimmerby Hockey.

I ishallen har det varit stängt för ungdomsträningar i en dryg månad. Vimmerby Hockeys ungdomsansvarige Krister Ström är lättad över att träningen kan återupptas.

– Det är himla skönt för barnen att de kan komma igång och träna igen så att verksamheten börjar likna lite vardag igen. Vi har dock strikta restriktioner att följa och skulle det komma bakslag är vi redo att agera snabbt, säger han.

– Vi är inställda på att det är träning som gäller i första hand resten av säsongen. Seriespel blir det sannolikt inget, men kan det bli någon form av cupspel framåt våren skulle det vara bonus, säger Krister Ström.

Vimmerby IBK har valt att avvakta tills på söndag innan ungdomsträningen börjar igen i Idrottshallen samt AL-hallen.

– Vi hade styrelsemöte i helgen och kände att vi behövde veckan på oss för att säkra alla rutiner. Det gäller främst logistiken i hallen så att det blir så få kontakter mellan spelare och ledare i de olika lagen. Det är skönt att vi kan komma igång igen, säger klubbens ordförande Jens Carlsson.

Vimmerby IF har både konstgräset och bollhallen på Arena Ceos att nyttja för sin verksamhet.

– Det är skönt att vi kan gå igång någorlunda normalt igen. Vi kommer att följa de direktiv som finns och styra upp träningarna i mindre grupper bland annat, säger Vimmerby IF:s David Lindgren.

Idrottshallen i Södra Vi har också verksamhet för ungdomar på gång i veckan i form av pingis och fotboll.

– Vi hade ett väldigt uppsving för vår ungdomsverksamhet i höstas med många som ville börja spela pingis. Det är skönt att de kan komma igång och träna igen, men dessvärre får vi nog inse att det inte blir några tävlingar för dem i vår, säger Inge Gustafsson som är pingisansvarig i SVIF som har två träningsgrupper igång och börjar på tisdagen.

Södra Vi IF:s friidrottare brukar också träna i hallen i Södra Vi, men har valt att avstå det.

– Vi har valt att köra på med fysträning utomhus fram till och med mars. Vi har ungdomar från flera olika orter på våra träningar och det känns inte tryggt för oss ledare ur smittskyddshänseende att samla dem inomhus än, säger Anders Håårdh som är friidrottsansvarig i SVIF.

undefined
Verksamheten på Ryttargården för ungdomar kommer igång igen på måndag nästa vecka.

Vimmerbyortens Ryttarförening har 100-talet ungdomar som nu får klartecken att börja rida igen.

– Vi väntar lite och börjar på måndag nästa vecka. Vi bedömer att vi kan lösa det på ett ansvarsfullt vis. Det som kan bli en utmaning är att kunna hålla avstånd när man hämtar material i sadelkammare exempelvis, säger Niklas Gustafsson som är ordförande för VIRF.

Inge Gustafsson är pingisansvarig i Södra Vi IF.
Inge Gustafsson är pingisansvarig i Södra Vi IF.
Undantag för ungdomar

Regeringen rekommenderar att offentlig verksamhet som inte är nödvändig stängs till och med 7 februari – men barn födda 2005 eller senare undantas.

Regeringen meddelade den 21 januari att icke nödvändiga verksamheter som drivs av staten, regioner eller kommuner bör hållas fortsatt stängda men att aktiviteter för barn födda 2005 eller senare undantas. Idrotts-, fritids- och kulturverksamhet för barn födda 2005 eller senare, såväl inomhus som utomhus, ska kunna bedrivas. 

källa: rf.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!