Kommunen avbryter ungdomsprojektet efter 15 Ă„r

Vimmerby kommuns 15-Äriga utbyte med Mukono i Uganda Àr över. I varje fall tills vidare. Förslaget i Ugandas parlament som innebÀr att homosexuella kan komma att straffas med döden fÄr Vimmerby kommun att lÀgga ner tankarna om ett nytt samarbetsprojekt.

Vimmerbyungdomar pÄ besök i Mukono 2012. De överlÀmnar insamlade pengar till ungdomsrÄdet och borgmÀstaren i Mukono. Nu Àr situationen dessvÀrre en helt annan i Uganda.

Vimmerbyungdomar pÄ besök i Mukono 2012. De överlÀmnar insamlade pengar till ungdomsrÄdet och borgmÀstaren i Mukono. Nu Àr situationen dessvÀrre en helt annan i Uganda.

Foto:

Vimmerby2023-04-12 14:37
undefined
Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

– Det ser allt annat Ă€n positivt ut just nu i Uganda med tanke pĂ„ förhĂ„llningsĂ€tt till hbtq-personer. Dessutom avrĂ„der svenska ambassaden ungdomar frĂ„n att Ă„ka till landet just nu, dĂ„ kan vi inte fortsĂ€tta med ungdomsutbytet, sĂ€ger Helen Nilsson (S).

Sen 2007 har Vimmerby kommun och Mukono haft flera utbytesprojekt med inriktning pÄ ungdomar. Bland annat har ungdomar frÄn Vimmerby varit delaktiga i att utveckla ett "Ungdomens hus" i Mukono. Samarbete har skett inom ramen för Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, som finansieras av Sida.

undefined
OppositionsrÄdet Niklas Gustafsson (M).

NÀr det var dags att ansöka om en ny period i höstas tvekade Vimmerby kommun. FrÀmst för att det inte fanns tillrÀckligt med personella resurser.

Nu gör lÀget i Uganda, som Àr pÄ god vÀg att anta en de mest extrema hbtq-lagarna i vÀrlden, samt en interpellation frÄn oppositionsrÄdet Niklas Gustafsson (M) dÀr han ifrÄgasÀtter kommunens samarbete att kommunstyrelsen beslutar att inte göra nÄgon ansökan.

– Det Ă€r ett bra beslut att vi nu markerar nĂ€r man bryter mot mĂ€nskliga rĂ€ttigheter och nĂ€r utvecklingen i Uganda gĂ„r Ă„t fel hĂ„ll, sĂ€ger Niklas Gustafsson.

Helen Nilsson instÀmmer.

– Men vi lĂ€mnar en dörr öppen. I det fall situationen förbĂ€ttras i Uganda, finns en möjlighet att ansöka om ett nytt projekt med fokus pĂ„ demokrati och ungdomar, sĂ€ger Helen Nilsson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!