Ungsvenskarna etablerar sig i Vimmerby

Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna har startat en lokalavdelning i Vimmerby. Enligt egen utsago gör etableringen dem till stans enda ungdomsförbund.

Sveridemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna startar en lokalavdelning i Vimmerby. Kontaktperson är Alexander Esping.

Sveridemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna startar en lokalavdelning i Vimmerby. Kontaktperson är Alexander Esping.

Foto: Privat/TT

Vimmerby2023-10-24 16:30

Alexander Esping började engagera sig politiskt för ungefär tre år sedan. I fjol tog han en paus i det för att genomföra en militär grundutbildning, men nu är han tillbaka i Vimmerby där han utbildar sig till VVS-ingenjör. Nyligen har han utsetts till kontaktperson för Ungsvenskarna, den lokalavdelning som nu startar i Vimmerby.

– Jag tog ett uppehåll med politiken när jag gjorde lumpen, men nu vill jag fortsätta den karriären, säger Alexander Esping.

Han förklarar att Ungsvenskarna väljer att etablera sig i Vimmerby för att de tror att det finns ett stort intresse av den typen av ungdomsverksamhet i kommunen och hänvisar till det senaste skolvalet där Sverigedemokraterna gick starkt i Kalmar län, med ungefär en fjärdedel av alla röster.

Hur gick det till när du utsågs till kontaktperson?

– Jag kom i kontakt med Anton Liljegren Johansson som är kontaktperson för Ungsvenskarna i Kalmar län och vi tyckte båda att det var en bra idé att starta upp en lokalavdelning här. Eftersom jag är den enda som är aktiv i Ungsvenskarna i kommunen var det naturligt att jag blev kontaktperson.

Så lokalavdelningen består just nu bara av dig?

– Ja det kan man säga, men sen är det ju mycket möjligt att det finns de som har samma åsikter som mig. Därför är förhoppningen med att starta upp här att ungdomar som vill engagera sig politiskt ska se att det finns möjligheter till att göra det.

Alexander Esping förklarar att Ungsvenskarna lokalt har planer på att samverka med Sverigedemokraterna lokalt.

Hur då?

– Vi kommer exempelvis att delta vid olika evenemang i kommunen där vi kommer att stå tillsammans med moderpartiet, fast ändå skylta med att vi är Ungsvenskarna.

Hur ser er koppling till moderpartiet Sverigedemokraterna ut?

– Vi har väldigt bra kopplingar till vårt moderparti och är inte fristående från dem. Ungsvenskarna är en bra bas att börja med för ungdomar som vill engagera sig politiskt.

För att värva folk säger Esping att planen är att synas mycket och att vara där saker händer, för att kunna träffa och prata med mycket människor. Det finns även planer på att besöka skolor för att komma i kontakt med ungdomar. Att Ungsvenskarna nu står som ensamt ungdomsförbund aktivt i Vimmerby ser han som en bra förutsättning för att kunna locka nya medlemmar.

Alexander Esping började engagera sig politiskt för ungefär tre år sedan. Efter ett uppehåll för att gå militär grundutbildning har han nu tagit upp det igen.
Alexander Esping började engagera sig politiskt för ungefär tre år sedan. Efter ett uppehåll för att gå militär grundutbildning har han nu tagit upp det igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!