Unika kniven från Ronja Rövardotter säljs – av "Mattis"

Ett minst sagt unikt objekt är nu till salu på Tradera, nämligen den kniv som Börje Ahlstedt använde när han spelade Mattis i Ronja Rövardotter. Och säljaren är ingen mindre än Mats Genfors, som spelar samma roll på ALV. "Jag har ingen aning om hur intresset för en sån här grej ser ut", säger han.

"En fantasi som endast styrks av vår egen förmåga att skapa sagor ur geggan innanför skallbenet. Men det är fortfarande Mattis helt jävla värdelösa kniv", så beskriver Mats Genfors kniven i sin annons.

"En fantasi som endast styrks av vår egen förmåga att skapa sagor ur geggan innanför skallbenet. Men det är fortfarande Mattis helt jävla värdelösa kniv", så beskriver Mats Genfors kniven i sin annons.

Foto: Mats Genfors

Vimmerby2024-03-26 20:18

På auktionssajten Tradera kan den som vill nu lägga ett bud på kniven som Börje Ahlstedt använde när han spelade Mattis i filmatiseringen av Ronja Rövardotter 1984. Säljaren? Också Mattis! Det är Mats Genfors som sedan många år tillbaka spelar rollen på Astrid Lindgrens värld som bestämt sig för att skiljas från den gamla rekvista-kniven. 

– Den har legat och "skrotat" hemma hos mig. Till en början hade den ett jättestort affektionsvärde men just nu så har jag pengabrist. Om det finns någon samlare därute som vill ha den så vore det fint, säger Mats Genfors till Vimmerby Tidning.

I annonsen berättar skådespelaren om kniven på ett humoristiskt sätt och skriver bland annat: "Dess forna lyster är blott en minnesbild och numer är det två bitar skit. Men det ÄR Mattis skitkniv!" 

– Just den som jag har, som Börje hade i filmen, är egentligen den enda som är framme ordentligt och syns i filmen. Man kan tydligt se att det är den kniven, säger Mats Genfors.

undefined
Mats Genfors har spelat många olika karaktrer på Astrid Lindgrens värld, men är kanske mest igenkänd för sin roll som rövarhövdingen Mattis.
undefined
Skärmdump från Tradera-annonsen. "Börje som håller i kniven på bild ingår ej. Han finns med som storleksreferens", skriver Mats Genfors

Skådespelaren berättar också om hur han kom över kniven från början. För många år sedan, på 90-talet, skänktes en stor mängd filmrekvisita till Astrid Lindgrens värld och vissa av sakerna användes på scen. Mats Genfors har under 16 av sina säsonger som rövarhövdingen haft kniven dinglandes från bältet. När den var uttjänt, år 2006, fick skådespelaren den av rekvisitören i parken. 

– Som ett tack för lång och trogen tjänst, säger Mats Genfors.

Att den nya serien om Ronja Rövardotter har premiär på Netflix i dagarna kanske kan öka intresset för kniven, men det var inget som Mats Genfors hade tänkt ut på förhand. I skrivande stund är det högsta budet på Tradera-annonsen 1700 kronor.

– Det är min lucky star, jag hade inte tänkt på det. Jag har ingen aning om hur intresset för en sån här grej ser ut, jag hade varit nöjd om den hade stannat där den är nu, säger Mats Genfors.

undefined
Astrid Lindgrens Värld, ALV, räknar med ökat intresse för Ronja Rövardotter i och med den nya serien på Netflix. Antalet sittplatser vid Mattis-borgens utökas från 650 till cirka 1300 genom att man förlänger åt sidan plus att stenområdet i mitten, som syns på bilden, tas bort.

För några år sedan såldes karaktären Birks kniv från samma filmatisering på Tradera, för hisnande 36 000 kronor. Det tar Mats upp i sin annons men att nå samma himmelshöga summor är inget han räknar med, även om han säkert hoppas. "Som lågavlönad kulturarbetare på föräldraledighet försvinner stoltheten i den desperation och maktlöshet som en begynnande, kronisk fattigdom är en produkt av", skriver skådespelaren i annonsen.

– Jag bet sönder en brygga på ett äpple och måste ha råd att laga den och dessutom har vi dubbla hyror den här månaden. Snart går flyttlasset till säsongen på Astrid Lindgrens värld. Jag hoppas verkligen inte att någon polare köper den, jag är bekant med några som bjudit över tusen spänn men då blir det som att en kompis är samarit och skänker stålar. Helst vill jag att en verklig samlare och någon som kan uppskatta den köper den, säger Mats Genfors.

Att skiljas från sin vassa följeslagare kommer dock inte utan i alla fall en liten släng av separationsångest.

– Det kommer att kännas jättekonstigt. Och tänk om folk tar illa upp för att jag gör det? Men jag får skita i vad folk tycker.

"Egentligen är den ju helt jävla värdelös - en fantasi som endast styrks av vår egen förmåga att skapa sagor ur geggan innanför skallbenet. Men det är fortfarande Mattis helt jävla värdelösa kniv", avslutar Mats Genfors sin annons.

UPPDATERING

  • Vid lunchtid på onsdagen är högsta budet på kniven smått osannolika 16 500 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!