Konceptet Moveat kommer till Vimmerby: "Äntligen dags"

Är du sugen på att utforska vad Vimmerbys matutbud har att erbjuda? I november får du chansen, för då kommer Moveat till vår lilla stad. "Det blir som en folkfest", säger Simon Håkansson på Moveat.

Simon Håkansson och Charlotta Ranert är grundare av Moveat, som tar sitt koncept till Vimmerby för första gången.

Simon Håkansson och Charlotta Ranert är grundare av Moveat, som tar sitt koncept till Vimmerby för första gången.

Foto: Torbjörn Lagerwall/Pressbild

Vimmerby2024-09-02 18:00

Moveat finns i över 70 städer. Främst i Sverige, men även hos våra grannar Danmark och Norge.

Nu har konceptet även tagit sig till Vimmerby. Vi tog ett snack med Simon Håkansson, företagets vd och medgrundare, som berättar mer om vad Moveat handlar om:

– Äntligen har det blivit dags för Vimmerby. Jag skulle förklara det som en chans att upptäcka hela matutbudet i Vimmerby på en och samma dag. Vi samarbetar alltid med sex till åtta krögare, sen kan besökarna köpa en biljett och stanna till på respektive ställe och smaka signaturrätten. Det finns redan olika typer av matvandringar, oftast innehållandes guider och att man är tillsammans med en grupp.

Upplägget för Moveat är lite "friare".

– Man har mellan 11 och 17 på sig att besöka de olika ställena, och man har gott om tid på varje.

Företaget grundades 2018 och kommer från Skåne från första början. Det har funnits i Småland i många större städer, däribland Västervik.

undefined
Moveat räknar med upp till 300 mat- och dryckessugna gäster.
undefined
På varje smakstopp bjuder respektive verksamhet på sin signaturrätt.

Hur kommer det sig att ni valt att komma till Vimmerby?

– Det är faktiskt eldsjälen på Vimmerby Stadshotell, Martina Andersson, som kontaktade oss och till stor del bidragit till detta. Sen har Vimmerby också väldigt bra matutbud för att vara en så liten stad. Flera Vimmerbybor som testade konceptet i Västervik har faktiskt också hört av sig och velat att vi skulle komma till er.

Vad är tjusningen med Moveat enligt dig?

– Tjusningen är att det blir som en folkfest. Vi räknar med upp till 300 gäster. Det kommer vara en lördag med mycket folk på stan, och det är en chans att supporta de lokala verksamheterna. Till priset av en middag får man testa sex till åtta rätter. Man får testa något man inte gjort innan, äta och dricka gott och träffa andra lokalbor på ett enkelt sätt.

Företaget har en projektledare som ansvarar för evenemanget i Vimmerby, och det kommer finnas personal på plats under dagen.

För tillfället är det klart att det blir "smakstopp" på Restaurang Prime, Vimmerby Stadshotell, Bakfickan Konditori, Guldkant och Ramons Tapasbar. Övriga kommer avslöjas ju närmare vi kommer.

För att delta krävs det en biljett till evenemanget. Biljettsläpp sker under tisdagen, 3 september.

– Som sagt räknar vi med mycket gäster, så ett tips är att vara snabb när de släpps för att säkra sin plats, säger Simon Håkansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!