Upplagt för skolstrid

Ansökningarna om friskolor ser ut att bli en het politisk potatis i Vimmerby. Oppositionsledaren Jan Henriksson, s, går direkt i konfrontation med moderaternas jubel över ansökningarna.

Vimmerby2007-05-03 06:34

- Jag travesterar K-O Feldt och menar att "friskolor är ett jävla skit, nu har man baxat dom ända hit", säger han och medger att han hellre inte går helt i takt med sitt eget parti, som inte alls är lika avigt till friskolor längre.
- Jag har en grundsyn som säger att vård, skola och omsorg ska man inte tjäna pengar på, säger han.
Vår tidning kunde i slutet av förra veckan berätta om att två ansökningar om friskolor i Vimmerby ligger hos Skolverket. Det handlar om en högstadieskola för 360 elever totalt och ett gymnasium för totalt 300 elever.
Henriksson tror att det i allra högsta grad kommer att påverka den kommunala skolorganisationen om friskolorna blir verklighet.
Han håller samtidigt med om att konkurrens också kan få en positiv effekt.
- Det kan hända att det får kommunala skolor att skärpa till sig, synd att det måste till en friskola den effekten ska komma till. Om det nu är så att det behövs en skärpning i de kommunala skolorna. I bland tror jag att det är en allmän trend att man ska tycka illa om skolorna. Det tydligaste bristen vi har i Vimmerby är de riktigt dåliga lokalerna på gymnasiet, säger Jan Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om