Under tisdagen upptäcktes de första fallen av coronaviruset i länet. Samtidigt uppmanas återvändare från riskzonerna att hålla sig hemma – och Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån till den högsta på sin femgradiga skala.
– Det förändrar absolut läget, säger Joakim Jansson, Räddnings- och säkerhetschef på Vimmerby kommun, och fortsätter:
– Vi måste snäppa upp vårt arbete. Tidigare har det handlat om att stoppa smittan vid enskilda fall – nu, i det här läget, måste vi ”dra ut på tidsaxeln”, och försöka komma till ett läge där vi får så få smittade på så lång tid som möjligt, säger han.
Hur ser handlingsplanen för det ut?
– Vi uppmanar till minskad social kontakt, färre stora möten – och vi stärker skyddet för våra äldre och utsatta.
Krisledningen i såväl Västerviks som Vimmerby kommuner har kontinuerliga möten för att uppdatera sig om coronavirusets spridning.
– Läget är föränderligt, så vi följer det noga och vi kan tvingas fatta nya beslut, säger Joakim Jansson.
På Vimmerby Hälsocentral har man också vidtagit åtgärder. Verksamhetschef Camilla Ljungberg förklarar läget:
– Vi vill inte att någon som varit i högriskområden, med symptom från övre luftvägarna, kommer hit överhuvudtaget. Istället ska man ringa 1177, och de bedömer hur man ska gå vidare.
– Vi har många svårt sjuka personer hos oss. Och om någon mot förmodan kommer hit, som uppvisar symptom, så har vi ambitionen att möta den personen utomhus för att försöka minimera smittorisken.
På personalsidan står man väl rustade, med en handlingsplan för att hantera potentiella smittbärare.
– Vi har personal som har varit i riskområdena, men som löpt inkubationstiden ut och inte insjuknat. Så vi har klarat oss bra än så länge, säger Camilla Ljungberg.
Även den lokala polisens arbete påverkas i virusets spår. Vi befinner oss nu mitt i den nationella nykterhetsveckan – men några masskontroller av ratt(o)nykterhet blir det inte tal om.
– I förebyggande syfte ska det undvikas. Så numera stoppar och kontrollerar vi bara dem som är misstänkta, berättar kommunpolis Håkan Karlsson, och fortsätter:
– Det är för att minska spridningsrisken, också för de enskilda poliserna. Blåser man så hamnar det (saliv och spott, reds. anm.) kanske i polisen ansikte.