Uppsåt eller inte

Det var en blek och märkbart tagen 28-åring som ställdes inför hovrätten i Jönköping sedan han överklagat sin livstidsdom för mordet i Gullringen i våras. Några större förändringar i sak från förhandlingen i tingsrätten då livstidsdomen avkunnades framkom inte i hovrätten. Men 28-åringens försvarare, advokat Sven-Eric Ohlsson, uppehöll sig ganska mycket kring frågeställningen, om det funnits uppsåt från 28-åringens sida att döda Jimmie Gustavsson i Gullringen.

Den 28-åring som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mordet på Gullringenbon Jimmie Gustavsson överklagade domen. I hovrättsförhandlingen hävdade 28-åringens försvarare, advokat Sven-Eric Ohlsson, att åtalet om mord skulle ogillas.

Den 28-åring som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mordet på Gullringenbon Jimmie Gustavsson överklagade domen. I hovrättsförhandlingen hävdade 28-åringens försvarare, advokat Sven-Eric Ohlsson, att åtalet om mord skulle ogillas.

Foto:

Vimmerby2002-10-30 08:49

- Jag har stark ångest och mår mycket dåligt av det här. Jag har minskat i vikt från 70 till 59 kilo, sa 28-åringen.
Under kammaråklagare Wilhelm Storcks sakframställning satt 28-åringen och tittade i bordet och golvet framför sig. Inte en enda gång höjde han blicken - och precis som i tingsrätten vägrade han titta på den videoupptagning polisen gjort på mordplatsen i Jimmie Gustavssons bostad i Gullringen. Han tittade inte ens på den rekonstruktionsfilm med förhör som gjorts av Vimmerbypolisen Karin Andrae-Bittner.
Det var först vid åklagarens förhör av honom som 28-åringen tuffade till sig och visade upp ett varierande sinnelag, från lågmäldhet till verbal aggressivitet och ironi mot åklagaren.
- Är du arg nu? Men du kan inte bestämma vad jag ska säga. Jag berättar sanningen. Här handlar det om en människas liv, så sluta med saker utan betydelse, sa 28-åringen bland annat till åklagaren.

Avsikt/tanke
Hovrättsförhandlingen kom från försvarets sida mycket att handla om vad som egentligen föregick händelsen som slutade med att 25-årige Jimmie Gustavsson dödades i sin bostad.
- Hur mycket vet vi egentligen, sa advokat Sven-Eric Ohlsson. Jo, att när den tilltalade och han kamrater begav sig till Gullringen på natten hade 28-åringen ingen som helst avsikt att döda Jimmie. Han ville spöa Jimmie som hämnd för att Jimmie slagit till honom tidigare på kvällen. Han ville märka Jimmie, för som han säger, Jimmie skulle veta vem han bråkat med och märkningen skulle göra att Jimmie skulle lämna honom i fred i fortsättningen.
- Inte heller var det planlagt att 28-åringen skulle ha med sig några tillhyggen, som yxa, fjäderbatong och bordsben, fortsatte advokaten. Dessa grejer fanns redan i bilen man använde för färden till Gullringen och tillhyggena tillhörde inte den tilltalade - utan bilägaren och hans medföljande kamrat. Inget uppsåt där heller.

Påverkad
- 28-åringen har berättat att han ville hämnas på Jimmie Gustavsson, märka och förnedra honom. Hämnden tog han då han misshandlade Jimmie i dennes sovrum och förnedringen bestod i att han placerade ett stearinljus i offrets anal. Man frågar sig då varför det inte var nog med detta, varför han tog till kniven och knivhögg Jimmie till döds? Sa advokaten.
- Det var inte meningen att Jimmie skulle dö, sa 28-åringen. Jag ville förnedra och märka honom. Jag trodde jag placerade kniven på ett ställe som inte kunde få dödande effekt, i axeltrakten. Han andades och levde då jag lämnade platsen.
- Den andning du tyckte dig höra var förmodligen dödsrosslingar. Kniven satt ju på en plats i kroppen så att den skadade kroppspulsådern och dödsorsaken var att blod läckte ut i hjärtsäcken, sa kammaråklagare Wilhelm Storck.
28-åringen har skrivit ett brev till offrets anhöriga, ett brev som upplästes. I brevet berättade 28-åringen om sin tragiska uppväxt, bad om ursäkt och sade sig förstå att han aldrig kunde bli förlåten.
Han berättade i hovrätten, att han elva dagar för händelsen i Gullringen blivit avvisad från det behandlingshem han var intagen på och att det fick hans liv att rasa ihop ytterligare. Vid händelsen i Gullringen var han påverkad av amfetamin i kombination med sprit.
- Att vara påverkad är ingen ursäkt men kan vara en förklaring till utvecklingen av det som skulle vara hämnd på offret i form av stryk och förnedring, menade advokaten.

Vittnen
I hovrätten vittnade den Vimmerbykvinna som haft besök av 28-åringen såväl före som efter händelsen i Gullringen samt den kamrat som körde bilen till Gullringen.
Kvinnan gav i stort samma berättelse som hon gjorde i tingsrätten:
- Han var vansinnig då han kom till mig och mina kamrater på natten. Han var arg för att han fått en smäll av Jimmie Gustavsson och ville hämnas. Han sa att han skulle åka till Jimmie och knulla och mörda honom. Han blev så jobbig att vi avhyste honom från min lägenhet. Dagen därpå kom han tillbaka. Då visste jag att han berättat för en vän till mig att han mördat Jimmie. Senare berättade han samma sak för mig, att han slagit med ett basebollträ, dragit Jimmie utför en trappa, placerat ett ljus i baken, lindat en livrem runt halsen och stucket en kniv i bröstet. Han sa också att han stulit pengar för Jimmie, han räknade pengarna och frågade om jag ville ha. Han sa att det var närmare 4 000 kronor.
Vittnet berättade att relationerna mellan henne och 28-åringen aldrig varit bra. Hon hade aldrig tyckt om honom. De umgicks inte, men 28-åringen umgicks med några av vittnets kamrater.
- Han var alltid otrevlig, sa vittnet.
En av kamraterna till 28-åringen, som var med mordnatten i Gullringen och som tidigare dömts för sin inblandning, vittnade i hovrätten.
Han berättade att han såg 28-åringen misshandla offret med bordsbenet, att han sett den tilltalade hålla livremmen i båda händerna som om han skulle använda remmen som strypsnara, att han sett 28-åringen leta igenom övervåningen efter eventuellt gods samt att han själv under tiden tryckt ner offret mot golvet och senare hotat denne genom att hålla en kniv mot strupen.
Här går uppgifterna märkligt nog i sär.
- Jag slog inte med bordsbenet utan med fjäderbatong. Jag letade inte igenom några lådor i övervåningen och vittnet hotade aldrig Jimmie. Jag förstår inte hur han kan erkänna en sak han inte gjort, sa 28-åringen.

Mord, dråp eller...
Advokat Sven-Eric Ohlsson uppehöll sig en hel del kring det man kallade spekulationer kring uppsåt, tankar, syften. Han ansåg att åklagaren inte lyckats styrka det han påstått i åtalet.
Advokaten tog också upp brottsrubriceringen i sin slutplädering. Han yrkade att hovrätten skulle ändra mord till grov misshandel och grovt vållande till annans död.
- Skulle hovrätten avvisa ett sådant yrkande bör dråp kunna komma ifråga då det är helt uppenbart att den tilltalade inte haft för avsikt att döda Jimmie Gustavsson då han begav sig till Gullringen, sa advokaten.
Kammaråklagare Wilhelm Storck, som fått ta över målet efter tingsrättens dom, var av annan uppfattning.
- Att det handlar om mord är helt klarlagt. 28-åringen har själv erkänt och berättat att han misshandlat offret med slag av ett bordsben, med en fjäderbatong, virat en livrem om offrets hals och avslutat med att sticka en kniv i offrets bröst. Han påstår att han inte såg att kniven inte hamnade där han avsett, men det borde han gjort då han erkänt att han använde ena knät för att trycka in kniven i offrets bröst, sa kammaråklagare Wilhelm Storck.
Hovrätten meddelar dom senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om