Utan mål för utsläpp

Regeringen har lovat att minska utsläppen av växthusgaser med minst 20 procent fram till 2020. Men en enkät som gjorts visar att en fjärdedel av landets kommuner saknar både planer och mål för att få ner utsläppen.

Vimmerby2007-05-10 06:51

Vimmerby är en av dessa kommuner.
- Det är riktigt att vi inte har något program för minskningen av utsläpp, men vi gör ändå mycket, säger Björn Holm som är kommunekolog.
Minst en fjärdedel av landets kommuner saknar alltså plan och mål för att minska utsläppen. En ganska hög siffra och man kan inte heller säga att det är de stora kommunerna som går i bräschen och visar vägen.Kranskommunerna i Stockholm exempelvis, Lidingö och Danderyd, har inga handlingsplaner. Men däremot finns det glesbygdskommuner som Kiruna, Hagfors och Storuman som har både planer och mål.Men lilla Vimmerby har det inte.
- Nej, det har vi inte. Däremot håller vi på att arbeta fram lokala miljömål som kommer att tas upp för beslut längre fram, säger Björn Holm.
Men i Vimmerby jobbar man med utsläppsfrågan trots allt.
- Ja, trots att vi inte har ett program så genomförs det många projekt som sänker utsläppen av koldioxid. Vi har exempelvis utbyggnaden av fjärrvärme och här har utsläppen sänkts rejält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om