Utbilda istället för att varsla

En ny infart till Södra Vi. En planfri korsning mellan väg och järnväg vid Vimmerbyallén. Byggnation av äldreboende. Det är offentliga investeringar som kan bli av under lågkonjunkturen.

Landshövding Sven Lindgren tycker att det är angeläget att låta företagen utbilda personalen istället för att varsla och att staten sätter av pengar till det. "Det som måste till är regeländringar i arbetsförmedlingen", säger han vid besöket i Vimmerby.

Landshövding Sven Lindgren tycker att det är angeläget att låta företagen utbilda personalen istället för att varsla och att staten sätter av pengar till det. "Det som måste till är regeländringar i arbetsförmedlingen", säger han vid besöket i Vimmerby.

Foto:

Vimmerby2008-12-05 07:09


- Vi kommer att titta på vilka investeringsprojekt som är möjliga att få i gång så snabbt som möjligt, säger landshövdingen Sven Lindgren och regionförbundets ordförande Leif Larsson som på torsdagen inledde sin rundresa i varslens spår genom Kalmar län.
Det är ett län som drabbats hårt av lågkonjunkturen. Enligt uppgifter som Sveriges Radio tagit fram har nu över 2000 personer varslats om uppsägning i Kalmar län mellan maj och december. Värst har Nybro drabbats med 600 varslade. Men också Vimmerby kommun är hårt utsatt med 242 varslade på bland annat Ljunghäll AB i Södra Vi, Skanska i Gullringen och Svensk Tryckgjutning i Vimmerby.
Regeringen har utsett landshövdingen Sven Lindgren och regionförbundets ordförande Leif Larsson som särskilda samordnare för hur länet ska rusta sig i lågkonjunkturen. I fredags träffade de regeringen och samordnare från andra drabbade län.
De gav regeringen en presentation av vilka branscher i länet som ska prioriteras i första skedet, vilka övriga branscher som kartläggs och analyseras samt hur arbetet organiseras i länet, samt några första övergripande förslag på insatser inom bland annat byggsektorn, utbildningsområdet, träindustrin, glasindustrin, infrastrukturen och landstinget.
På torsdagen besökte samordnarna Vimmerby och Hultsfreds kommuner.
- Vi träffar kommunerna, arbetsförmedlingen och besöker några strategiska företag för att få en bild av situationen. Hur ser det ut och vad behöver göras, säger Leif Larsson direkt efter träffen på Vimmerby Lärcenter.

Utbildning och nya regler
Landshövdingen Sven Lindgren ser en snabb omställning till utbildning och kompetensutveckling som en mycket viktig faktor.
- Det ska man göra under lågkonjunkturen så att personalen och företagarna står rustade när konjunkturen vänder, för det gör den ju. Det vi ser nu är ett idiotstopp, men under den tiden ska inte kärnfriska människor behöva gå och vänta på utbildningsinsatser.
Han efterlyser snabba förändringar i arbetsförmedlingens regelverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om