En julmarknad har varit med i planeringen redan sedan man flyttade in i butiken i påskas i Nyshult.
– Vi möblerar om till en julinspirerad miljö och gör det här med några av våra duktiga lokala hantverkare och företag, säger Lovisa Styrbjörn.
Utöver blomsterträdgårdens eget utbud blir det ätbart och hantverk.
– En mindre julmarknad. I år testar vi en dag, så får vi se hur det utvecklas. Förhoppningsvis kan vi växa och kanske köra en hel helg ett annat år.
Hela helgen 23-24 november är det traditionsenligt jul- och hantverksmarknad i Biblioteks- och hantverkshuset i Gullringen, med olika typer av hantverk, både ”ätbara och användbara”. Och den 24 november är det ytterligare en julmarknad hos Hemlängtan i Frödinge, där tomten tar emot barnens önskelistor, och det säljs allt från granar och smycken till ullprodukter och annat hantverk.
Finns det risk för att det blir för mycket? Hur känns konkurrensen?
– Jag tänker att alla kommer att ha lite olika utställare. Det är klart att det blivit populärt och det känns lite som att alla vill ha julmarknader, men det är väl bara jättekul och positivt. Det är bra att utställare får chansen och att ställa ut sina grejer hos någon. Förhoppningsvis tycker alla att det är roligt, och inte för mycket. Det ska bli spännande att se, säger Lovisa Styrbjörn.
Helgen därpå, 29 november till 1 december, är det dags för årets julmarknad på Astrid Lindgrens Näs, med närmare 60 utställare, musik med olika aktörer, berättarstund för barnen, filmvisning och stor eldshow på fredagskvällen.
Marknaden har vuxit något i år, säger Näs medarbetare Anna Aspenskog och Anneli Karlsson:
– Vi har utställare i sagoladan för första gången, och fler till antalet både utomhus och i paviljongen. Det ska vara lite gammaldags ”Kajsa Kavat-känsla” med fokus på egenproducerat hantverk.
Finns det tillräckligt kundunderlag till alla julmarknader?
– Ja, folk är sugna, det tror vi. Och alla marknader har sin egen nisch.