Sökes: Studiehandledare för tio olika språk

Astrid Lindgrens skola i Vimmerby står inför en rejäl utmaning inför det kommande läsåret. Skolledningen behöver nämligen hitta studiehandledare för sammanlagt tio olika språk.

Anna Ljungqvist hoppas kunna hitta så många studiehandledare som möjligt till kommande termin.

Anna Ljungqvist hoppas kunna hitta så många studiehandledare som möjligt till kommande termin.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-06-13 17:00

Alla barn som börjar i en svensk skola har rätt till bästa tänkbara undervisning när det gäller det språk som respektive barn är uppvuxet med.

På Astrid Lindgrens skola F-6 i Vimmerby visar en inventering att skolan nu behöver hitta timanställda studiehandledare för elever med totalt tio olika språk. Till de berörda modersmålen hör exempelvis somaliska, saho, swahili, mandarin, vietnamesiska och thai.

– I den allra bästa av världar hittar vi personer som kan hjälpa oss med de här olika språken. Det blir inte lätt men vi måste ju i alla fall försöka, säger Anna Ljungqvist som är rektor på Astrid Lindgrens skola.

Anna Ljungqvist säger också att hon i första hand hoppas kunna hitta personer som kan befinna sig fysiskt på skolan för att stödja de berörda eleverna i undervisningen. Alternativet är att köra hemspråksundervisningen på digital väg.

– Men då uppstår problemet att de elever som kanske pratar samma språk går i olika klasser. Då blir det svårt att få till en bra digital undervisning.

Hur bedömer ni möjligheterna att hitta de rätta personerna?

– Det är ju förmodligen lättare i Stockholm än här i Vimmerby men vi får försöka utnyttja de kontakter och olika nätverk som finns. Det bästa vore om vi kunde hitta personer som finns i närområdet, fortsätter Anna Ljungqvist.

Ett dilemma i sammanhanget är att Anna Ljungqvist i nuläget bara kan erbjuda timanställning till den eller de personer som uppfyller kraven.

– Tidigare hade vi en person på skolan som kunde somaliska. Han slutade tyvärr eftersom han fick ett heltidsjobb på annat håll. Det är inte lätt för oss att konkurrera med det.

Den aktuella platsannonsen nämner inte det ukrainska språket som något man behöver hjälp med i nuläget.

– Just nu har vi inga barn från Ukraina i våra klasser men om det skulle komma så bedömer vi det som att vi har en ganska hyfsad täckning för det redan i nuläget, säger Anna Ljungqvist apropå möjligheten att det kommer barn från det krigsdrabbade landet i ett senare skede.

Anna Ljungqvist säger även att hon själv gärna hade gått in och stöttat spansktalande elever om förutsättningarna hade varit annorlunda än vad de är i nuläget.

– Jobbet som rektor gör tyvärr att jag inte hinner med det också, annars hade det varit väldigt roligt att hjälpa till med spanskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!