Utökat ansvar för hemtjänstpersonal

I syfte att utnyttja personalens kompetens på bästa sätt utökar nu Vimmerby kommun ansvaret för viss personal inom hemtjänsten och på äldreboenden. I första hand handlar det som en försöksverksamhet, som sedan ska utvärderas.

Foto: TT/Montage

Vimmerby2016-07-30 07:00

– Av tradition så har kanske inte all personal utfört alla de uppgifter som de i själva verket har kompetens för, berättar verksamhetschef Sirpa Lumme.

– Vi har exempelvis fler anställda som är utbildade undersköterskor eller som har gått vård- och omsorgsprogrammet, säger hon.

Därför har man i verksamheten fört diskussioner om att utöka dessa personers ansvar till att omfatta exempelvis även omläggningar och enklare provtagningar. På bland annat äldreboendet Granen i Vimmerby är verksamheten igång i mindre skala.

– Det här är inte tvingande på något sätt, utan helt beroende på om den anställde själv vill. Men vi ser det som att alla är vinnare – verksamheten, den anställde och den som får hjälpen, säger Sirpa Lumme.

– Ju svårare det blir att rekrytera personal, desto mer noga måste vi vara att utnyttja kompetensen i vår personalstyrka på rätt sätt. Men vi börjar lite smått och sedan får vi utvärdera det, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om