Utredning vill dela energibolag

Vimmerby Energi kan tvingas att dela upp sig i tre olika bolag. - Det skulle slå sönder bolaget struktur och samordning och blir dyrare för kunderna, säger Roger Carlsson, som är vd i det kommunala energibolaget.

Vimmerby2004-05-12 06:50

Det är två statliga utredningar som kommit fram fram till att de tre verksamheterna elnät, elförsäljning och fjärrvärme bör delas åt helt och hållet. I dag är det krav på att elnätverksamheten som är ett monopol och elförsäljningen som sker i konkurrens inte får ske i ett och samma bolag. Därför har Vimmerby Energi ett dotterbolag för elförsäljningen. Men det leds av samma styrelse och samma vd som moderbolaget.
Men också det, och ledningen för fjärrvärmeverksamheten i landets energibolag vill två utredningar dela på.

EU:s undantag
I botten ligger ett EU-direktiv, men EU vill göra undantag för bolag som har mindre än 100 000 kunder. I Sverige är det ytterst få bolag som i så fall berörs. Men de båda statliga utredningarna, el- och gasutredningen, och fjärrvärmeutredningen har inte tagit hänsyn till EU:s untantagsförslag. De förslag som ligger i dag innebär att samtliga energibolag som har de tre verksamheterna ska delas upp i separata bolag.
Anledningen är att utredningarna visar på en ror att bolagen korssubventionerar mellan olika verksamhetsgrenar och mellan monopolverksamheter och konkurrensutsatta verksamheter.
Något Roger Carlsson avfärdar bestämt.
- Det finns inget i branschen som visar på det, och det är uselt av utredningarna att visa så lågt förtroende för energibolagen, säger han.

Branschen kritisk
Hela den svenska branschen är kritisk till utredningarna och de åtta kommunala energibolagen i Kalmar län har gemensamt agerat genom skrivelser till länets riksdagsmän och framfört sin ståndpunkt. det har också skett en uppvaktning med Lennart Beijer, v, som sitter i näringsutskottet som är nästa instans som behandla de förslag utredningarna kommit fram till.
Roger Carlsson anser att en uppdelning i tre kommunala bolag för elnät, elförsäljning och för fjärrvärme kan bli förödande för Vimmerby energi och för kunderna.

Slår sönder bolaget
- Det slår sönder de struktur vi har i dag, som bygger på samordning mellan enheterna, det är i mångt och mycket det som ligger bakom det faktum att vi kan hålla så låga priser och bra service som gör oss attraktiva för kunderna. Om vi delas upp mister vi mycket av samordningen och vi blir för små och kommer att tvinga höja priser och riskerar därmed att mista kunder, så på lång sikt kan det här förslaget äventyra bolagets överlevnad, säger han.
El- och gasutredningen är överlämnad till näringsutskottet, fjärrvärmeutredningen är färdig och kommer att överlämnas efter sommaren. Båda är dock inne på en uppdelning. Riksdagen väntas fatta beslut under hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!