Utrikes tjänsteresor för kvarts miljon

ITSAM:s tjänsteresor i utlandet har kostat skattebetalarna cirka en kvarts miljon kronor sedan januari 2012. Men det finns ingen dokumentation om vad de anställda har gjort på sina resor. Av totalt 33 arbetsdagar utrikes finns det bara schema för en. - För att en resa ska vara en tjänsteresa måste arbetsgivaren kunna visa att man arbetat sex timmar per dag, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

Vimmerby2013-11-01 07:12

Kommunalförbundet Itsam, som är ett samarbete mellan fem östgötska kommuner och Vimmerby kommun, har gjort nio tjänsteresor utomlands sedan 2012. Systemgruppen var på mässa i Hannover och Barcelona. Olika personer har åkt till London vid fyra olika tillfällen. München och Köpenhamn har också besökts.
Som mest åker sju personer iväg från Itsam, men vanligast är två till fem personer per resa. I vissa fall, som exempelvis Bett-mässan i London, har man rest med anställda från några av kommunerna och stått för deras kostnader.
Kostnaderna för resorna överstiger 200 000 kronor - och då är inte utgifterna för 15 hotellnätter i Barcelona och ett antal hotellnätter i London inräknade.
Anledningen till att de kostnaderna inte är medräknade är att administrationsavdelningen på Itsam inte har lyckats hitta fakturorna.
När vår tidning går igenom den dokumentation som finns om utlandsresorna är det en mängd uppgifter som saknas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om