Utsläpp av ammoniak i Frödinge

En ventil i en kylkompressor på Frödinge Mejeri började läcka och släppte ut ammoniak tidigt på måndagsmorgonen.
Ett tiotal anställda evakuerades omedelbart.
Räddningstjänsten tog också det säkra före det osäkra och gick ut med en varning till allmänheten.

Kemdykare från Vimmerby och Hultsfred deltog i insatsen. Så snart utsläppet eliminerats blåstes faran över och strykan kunde återgå efter drygt två timmar.

Kemdykare från Vimmerby och Hultsfred deltog i insatsen. Så snart utsläppet eliminerats blåstes faran över och strykan kunde återgå efter drygt två timmar.

Foto:

Vimmerby2013-04-30 06:10


- Initialt kände vi stickande lukt i luften vid affären mittemot mejeriet och valde då att gå ut och varna allmänheten och uppmana befolkningen i Frödinge att hålla sig inne och stänga fönster och ventilation tills vi fick grepp om läget, säger Roger Linder, räddningsledare vid räddningstjänsten i Vimmerby.

Tiotalet i fabriken
Automatlarmet på mejeriet utlöstes strax efter klockan fem på måndagsmorgonen. Enligt företagets vd Peter Ericsson befann sig ett tiotal anställda i fabriken vid tillfället.
- Ingen av dom var i närheten av ammoniakutsläppet. Men fabriken utrymdes omedelbart och räddningstjänsten kallades in, säger han.
När Roger Linder och manskapet från Vimmerby kom till platsen möttes de av en medarbetare som meddelade att det fanns ett läckage i ett rum i källaren på fabriken där det finns tre kylkompressorer med ammoniak.
-  Vi valde då att även kalla in kemdykare från Hultsfred. Så snart de också var på plats gick vårt folk in. Vi fick från början beskedet att ingen personal fanns kvar i byggnaden, säger Roger Linder.

Allmän varning
Parallellt gjordes också en kontroll av omgivningen. Det skedde vid cirka 05.45.
 - Vi kände en stickande doft utanför, och eftersom vinden låg på mot samhället gick vi ut med en varning via radio, säger han.
Kemdykarna från Vimmerby hittade snart ett oljeläckage i en kompressor. Läckaget gjorde att  den tömde ut ammoniak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om