Utställning invigd och årsskrift släppt

Stadsmuseet Näktergalen fylldes på lördagsförmiddagen av 100-talet besökare som samlats för invigning av utställningen En småländsk jul och få veta mer om årsskriften för 2017 Det störa kärlet.

Författaren Per Helge med sin bok Det stora kärlet

Författaren Per Helge med sin bok Det stora kärlet

Foto:

Vimmerby2016-11-19 11:15
Gunilla Gustafsson började med att hälsa alla välkomna och tyckte att det var roligt att se så mycket folk på plats.
– Jag vill tacka alla som bidragit till vår utställning En småländsk Jul. Särskilt Sven Kask som varit till stor hjälp. Sedan måste vi tacka Sparbanksstiftelsen då det är tack vare dem som vi har kunnat ge ut en årsskrift i år igen. Det är verkligen en ynnest för oss att ha en bok skriven av Per Helge, vars språk och flöde i texten saknar motstycke, sa Gunilla Gustafsson innan hon lämnade över ordet till Stig Bäck som i egenskap av ordförande för Sparbanksstiftelsen i Vimmerby fått äran att förrätta invigningen.
– Julen är för många förknippad med traditioner. På en avdelning i utställningen finns en annons från 1940-talet där budskapet är att det här måste du ha om du ska fira jul som det var förr. Annars tycker jag att utställningen blev både informativ och roande och därmed lyckad, säger Stig Bäck som också gladdes över Per Helges bok Det stora kärlet.
– Jag har läst delar av den och det är en riktigt bra bok. För mig som har rötter i landsbygden så ger den mig en känsla av bitterljuvt vemod, sa Stig Bäck.
Författaren Per Helge fick också möjlighet att berätta om sin bok. Berättelsen kretsar kring några av hans släktingar som i slutet av 1880-talet lämnade Locknevitrakten för att utvandra till Amerika. Per har rest runt en hel del på sistone för att få fram all information.
– Det är verkligen något som jag rekommenderar alla att forska i sitt förflutna. Man kan få fram mycket spännande och intressant som man inte hade någon aning om. Det är viktigt att det blir bevarat till eftervärlden, sa Per Helge.
Stig Bäck inviger utställningen en Småländsk jul på Näktergalen.
Stig Bäck inviger utställningen en Småländsk jul på Näktergalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om