Utställning om Henry Gustafsson

Konstnären Henry Gustafsson gjorde skulpturer och offentliga utsmyckningar, han tecknade och målade, designade och gjorde reklam. Men mest av allt blev han känd för en senig gubbe som ger sig i kast med en lite för stor sten. - "Lyftet" är som Henry själv var. Man klarar mer än man tror, säger hans fru Britt-Marie Gustafsson, som lånat ut det mesta till den minnesutställning som snart öppnar på Museet Näktergalen.

Vimmerby2010-11-20 05:06


Att det blir en retrospektiv utställning över konstnären Henry Gustafsson, fem år efter hans död, i just Vimmerby kan ha sina poänger.
Det var här, på Grankvistgården, han hade sin allra första utställning med målningar och teckningar, i mitten på 1970-talet när han nog fortfarande var "bilmekanikern på Engströms" i skallen på många Vimmerbybor.
Det är i Vimmerby det verk som kom att bli hans signum står utanför Stadshuset. Lyftet, utnämnd till "Smålands egen Dalahäst" i lokalpressen, presenterades första gången på en julmässa på Odensviholm 1981 och har vid det här laget gjorts i 100 000 exemplar och delas ut alla möjliga sammanhang där man kan plocka in begrepp som viljekraft och envishet.
- Det finns så mycket symbolik man kan lägga in i "Lyftet", och förebilden var hans pappa, som han beundrade väldigt mycket, säger Britt-Marie Gustafsson, som fortsatt samarbetet med Vimmerby Tenn genom åren.
Nästan varenda gråsten under den magerlagde smålänningen i det mera hanterbara format som blivit succé har hon förresten plockat själv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om