Museiföreståndare Gunilla Gustafsson var glad att det kom så många till vernissagen, trots snön. Med hjälp av tidigare och nuvarande personal på vårdcentralen har det blivit en fantastisk utställning med många föremål som exponeras i montrarna.
- Det fanns otroligt mycket i vårdcentralens källare, säger de tidigare sjuksköterskorna Inger Strand, Gertrud Odin Svensson och Sissi Lindström Andersson.
Tidigare chefläkaren Leif Carlsson berättade att när Vimmerby fick tillbaka sina stadsrättigheter av Carl IX år 1604 skulle staden inrätta ett hospital med 15 platser.
- Först 1865 fick Vimmerby en sjukstuga. Det tog 260 år och det tror jag är nästan världsrekord i långbänk och det blev inte femton platser, bara fyra. Naturligtvis ligger det ekonomiska bakom detta att det dröjde så länge.
Däremot utvecklades provinsialläkarväsendet under 1700-talet och Kalmar län fick i mitten på 1700-talet en provinsialläkare för hela länet. 1772 bestämdes att Vimmerby skulle vara en av de 32 platser som hade en provinsiell läkare, och läkaren för norra Kalmar län blev stationerad i Vimmerby. Parallellt inrättades stadsläkartjänster i tätorterna, och de var kommunala. 1865 var landstingen också inrättade och då kom beslutet att sjukstugan skulle ha tre betalande platser och en gratis plats för de mindre bemedlade. Sjukstugan utvecklades och moderniserades snabbt och det gjordes rätt mycket på 1920-talet, då röntgen kom in och sen en stor ombyggnad kring 1950. På 1960-talet började man sammanlägga alla läkartjänster under en huvudman, som blev landstinget. Sven-Olof Tengnér införde att jourerna delades av alla- Vimmerby, Hultsfred, Virserum och Mörlunda.
- Annars hade man ju jour varje kväll och det var orimligt. Alla kände ett ansvar för hela sjukvården och inte bara för sin del. Sen kom det hit specialister, konsultverksamhet ett antal gånger i veckan. Det började med röntgen och det kom barnläkare och öronläkare. Reumatologen från Kalmar kom en gång i kvartalet. Sen på 1990-talet skrotades lite av varje och 1993 lades kirurgiska verksamheten ner och Västervik sjukhus tog över det mesta.
När man tittar tillbaka ser man att Sverige låg väldigt långt i utkanten angående utvecklingen, ett primitivt land ända till slutet på 1800-talet.
Leif Carlsson var överraskad att man har hittat så många grejer.
- Gunilla har tillsammans med "mina flickor från sjukhuset" gjort det jättebra. Det är en intressant utställning som visar hur sjukvården har utvecklas. Då kan man tycka som jag, att det var roligare förr. Då fick man göra lite mer. Nu är det så att man åker dit där man får den bästa vården. Det är definitivt ett framsteg. Moderna människor kräver ibland det som inte är möjligt. Kvalificerad vård på alla ställen är en väldigt noggrann prioritering.