Uttern nästan räddad i Småland

Smålands landskapsdjur uttern är inte längre utrotningshotad . Nu har projektet och föreningen "Rädda Uttern i Småland" avvecklats, efter 22 år.
- Det är inte ofta man kan vara glad över att få avsluta en verksamhet, säger Anders Gustafsson, Gullringen, som varit engagerad i Rädda Uttern sedan starten på 1990-talet.

Vimmerby2015-07-11 04:21


Uttern är - för tillfället - räddad. Den är inte längre hotad som art i Sverige utan kallas nu för "nära hotad" på den så kallade Rödlistan.

Spridit sig
Nu finns det hyfsat gott om utter och inte minst i vattendrag som Stångån och Svartån. Djuret har också spridit sig till Yxern och nu finns uttern över hela Småland med undantag av ett område väster om Nissan.
I Kalmar län har den intagit vattendrag från norr till söder. Ute vid kusten är den också tillbaka.
När det var som sämst med utter under 1990-talet observerades under ett år bara två uttrar längs hela svenska ostkusten.
- Det fanns kanske 20-30 djur i hela Småland, säger Anders Gustafsson, som nu skrivit slutrapport över verksamheten i "Rädda Uttern i Småland".

Miljögifter
Skälen till att uttern minskade radikalt i antal var intensiv jakt och miljögifter. 1969 fridlystes uttern och senare under 1970-talet förbjöds ämnen som PCB och DDT.
- Att PCB-halten så kraftigt minskat är den enskilt största framgångsfaktorn.
Men det finns också andra. Förutom allmän information har en mängd insatser gjorts. Man har löpande inventerat utterbeståndet. Man har utbildat utterspårare men också markägare, jakträttsinnehavare, natur- och friluftsmänniskor, myndigheter och skolelever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om