Uttrarna ökar lokalt – fynd vid Krön

Uttarna i Vimmerby och Kalmar län ökar. "De har hämtat sig bra efter miljögifterna", säger Karl-Johan Persson på länsstyrelsen.

"Det är drygt 140 platser som inventeras var sjätte år och nu har vi hittat spår av Uttrar på åtta procent fler än 2014. På senare år har de även spritt sig till Öland", säger Karl-Johan Persson på länsstyrelsen.

"Det är drygt 140 platser som inventeras var sjätte år och nu har vi hittat spår av Uttrar på åtta procent fler än 2014. På senare år har de även spritt sig till Öland", säger Karl-Johan Persson på länsstyrelsen.

Foto: Elaine Thompson

Vimmerby2021-08-02 18:00

Länsstyrelsens senaste inventering pekar på att utterstammen ökat. Runt 140 olika platser omkring länet har inventerades och spår av utter fanns på åtta procent fler platser än den senaste inventeringen som var 2014. Bland annat fanns det tecken på utter på tre ställen omkring sjön Krön i Vimmerby.

–Det är en svag ökning vi ser. Men jämför man hur det ser ut nu med hur det var på 60- och 70- talet så har uttrarna blivit betydligt fler. Vi är väldigt nöjda med att se att de finns över hela länet, säger Karl-Johan Persson på länsstyrelsen i Kalmar län. 

undefined
Förra sommaren fångade forskare Anna Roos en av Kröns uttrar på bild.

Miljögifter som PCB hade då fått stammen att dramatiskt minska och åtgärder infördes för att försöka säkerställa artens överlevnad.

– Man var bekymrad över utvecklingen och ville hålla koll så att de inte minskade ännu mer. I takt med att de eländigaste miljögifterna fasades ut så har uttern kommit tillbaka. Nu fortsätter man hålla koll för att säkerställa att det inte är någotannat som stör. Nya miljögifter dyker upp hela tiden och som fiskätare är de högt upp i näringskedjan. Miljögifter har en tendens att ansamlas i just den typen av topppredatorer, så att det finns uttar är en bra indikator på ett hälsosamt ekosystem. 

undefined
Uttara lever framför allt på fisk men kan även äta kräftor, fåglar, grodor och små däggdjur. Spillningen luktar lätt av viol eller hö.

Därför genomför länsstyrelsen var sjätte år en barmarksinventering där de framför allt letar efter spår som spillning. 

– Uttrar revirmarkerar genom att lägga spillning på vissa platser, ofta under broar. Hittar man utterspillning kan man konstatera att det finns utter men det går inte att säga hur många. För att få reda på antal så måste man gå in med nya DNA-tekniker. Det är inget vi har planer på just nu men jag vet att den metoden används för de större rovdjuren. Så det är kanske kommer framöver.

undefined
Utterspår ofta finns där strandlinjen bryts av stora stenar eller bryggor. Som här vid sjön Krön i Vimmerby.

Rapporten från den senaste inventeringen har ännu inte hunnit bli publicerad. Själv var Karl-Johan Persson med i fält under en av dagarna. Men någon utter fick han inte syn på.

– De är ofta väldigt skygga och svåra att få syn på. Men det var en speciell upplevelse ändå. Framföra allt är det miljöerna man tar med sig hem för uttrarna lever ofta i väldigt fint i våra vattendrag. Och inte bara de större vattendragen. Uttrar ser sig gärna omkring och rör sig över stora områden. Vi har fått in exempel på uttrar som håller till vid dagvattendammar i tättbebyggtområde. De har skuttat omkring i folks trädgårdar, så det finns uppenbarligen undantag från skyggheten. 

undefined
Karl-Johan Persson mäter flodpärlmussla i Nötån. "De senaste åren har det till och med dykt upp utter på Öland, det är positivt för det tyder på att de sprider sig".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!