I slutet av förra veckan gick Vimmerby energi och miljö ut med en varning med anledning av den ansträngda vattensituationen i kommunen. Då jobbade vattenverken på maxkapacitet och mer vatten än man klarade av att leverera gick åt. Vimmerby Tidning har träffat kommunens VA-chef i Vimmerby kommun för att reda ut vad som hände och kolla läget inför sommaren.
– Problemet började egentligen i torsdags och fortsatte hela fredagen. Vanligtvis går pumparna, som fyller upp vattentornen, på nätterna och när folk vill ha vatten så finns det i kranarna. Pumparna går fram och tillbaka och ser till att hålla bra nivåer men nu gick de dygnet runt och nivåerna sjönk ändå. Då är det en tidsfråga tills att det tar slut, säger Emma Jonsson.
Även om det finns vatten i marken så hjälper inte det i ett sådant läge eftersom det finns flaskhalsar längs vägen och man kan, berättar VA-chefen, inte pumpa igenom hur mycket vatten som helst på en gång.
– Nu har vi pressat vattenverk till att trycka mer vatten genom filtren än vad det är byggt för, för att kunna få upp nivåerna igen. Hittills har vi inte sett några problem med vattenkvaliteten men vi vill egentligen inte pressa så, vi har aldrig gjort det tidigare på det här sättet vad jag vet, säger hon.
Är den ansträngda situationen nu värre än andra år?
– Det är extra illa. Vi är vana vid att det går åt mycket vatten i maj när många håller på i trädgårdar och så vidare, vi brukar se en topp då och en så blir det ännu en topp framåt juli och augusti när det är mycket turister. Då får man kanske köra dygnet runt någon gång men det brukar inte sjunka.
Vad innebär vattenbristen för Vimmerbyborna?
– För privatpersoner hoppas jag att det innebär att man tänker sig för innan man använder dricksvatten till sådant som det egentligen inte är till för. Det kommunala ansvaret är att leverera vatten för hälsa och hygien. Det är uppdraget och egentligen ingår det inte att leverera vatten som folk kan tvätta sitt trädäck med, till exempel. Vi har ju dock haft så gott om vatten i Sverige så vi har byggt ut för att använda dricksvatten till allt, både industrier och alla möjliga saker som egentligen inte skulle behöva det.
I fredags var vattenbristen i princip akut, menar VA-chefen, men sedan dess så har man lyckats fylla upp reservoarerna igen och nu hoppas man att kunna gå tillbaka och köra pumparna normalt. Det finns, menar Emma Jonsson, ingen direkt anledning att vara överdrivet orolig för att det inte ska komma något vatten alls ur kranen, i alla fall inte i nuläget.
– Idag har vi fulla torn men det beror ju på att vi pressar vattenverket på ett sätt som man egentligen inte ska göra, säger hon.
Vattennivåerna övervakas ständigt men Emma Jonsson och henne kollegor slipper kliva ner i brunnarna rent fysiskt för att kolla läget. Istället, säger VA-chefen, kliver de ner i brunnen rent digitalt. På sin dator visar hon nivåerna i vattentornen för den senaste veckan.
– Det finns larmnivåer och fredagsmorgonen upptäckte vi att det inte fyllt upp ordentligt under natten trots att pumparna gått för fullt. Sen ser vi att det fortsätter sjunka ända fram till natten mot lördagen innan det går upp på grund av att vi pressar på, säger Emma Jonsson.
Är det aktuellt med bevattningsförbud?
– Det får vi se. Vi har ganska goda grundvattennivåer men har vi väldigt hög förbrukning så går det åt fortare. Beslut om bevattningsförbud fattas av vår styrelse och vanligtvis är det en process där man tittar på underlag från året, men nu är det mer akut om man ser att vi får driftproblem om folk fortsätter att använda vattnet som de gör.
Förutom bevattningsförbud och "spara vatten-tips", vad kan ni göra mer?
– Vi skulle kunna sänka trycket men vissa verksamheter är ju beroende av det. Att leverera ett visst vattentryck ingår egentligen inte heller i vårt uppdrag, det är bara en standard vi försöker uppfylla. Men det ska väldigt mycket till innan vi gör en sådan sak.
Snålspolande duschmunstycken och kranar är ett av tipsen som VA-chefen kommer med.
– Nu kanske inte alla renovera sina badrum samtidig men när man gör det kan man passa på att titta på sådana saker, där kan man spara upp till en tredjedel av vattnet. Generellt är det ett tips att tänka till kring vad det är vi använder vårt dricksvatten till och om man kan använda exempelvis regnvatten istället, säger hon.