VA-chefen om bevattningsförbud: "Osäkert"

Två somrar har passerat i Vimmerby utan att något bevattningsförbud har införts. Men hur ser det ut i år? VA-chefen Emma Jonsson berättar om läget.

Än så länge är det fritt fram att vattna med kommunalt vatten. Men VA-chefen Emma Jonsson uppmanar folk att vara försiktiga med vattnet, så hoppas hon slippa införa bevattningsförbud.

Än så länge är det fritt fram att vattna med kommunalt vatten. Men VA-chefen Emma Jonsson uppmanar folk att vara försiktiga med vattnet, så hoppas hon slippa införa bevattningsförbud.

Foto: Andreas Renlund

Vimmerby2022-06-30 06:00

I grannkommunen Västervik infördes bevattningsförbud den 20 juni, men det ser inte ut att bli aktuellt med något förbud i Vimmerby ännu.

– Det ser bättre ut för oss i sommar hittills. Vi har inte ytvatten som de har i Västervik. Men vi ser också att det blir torrt och vattenåtgången är stor, särskilt fredagskvällar, säger Emma Jonsson, VA-chef på Vimmerby Energi & Miljö AB (VEMAB). 

Om det blir en sommar utan bevattningsförbud är svårt att säga dock. 

– Är det en torr sommar och får vi även torr höst så blir det osäkert hur det blir. Men under vintrarna har det ändå fyllt på så vi har klarat oss. Vi har också blivit bättre, vi har ett lägre uttag av vatten över året än vad vi hade för några år sen.

Enligt Jonsson har man inte behövt införa något bevattningsförbud de två senaste somrarna.

– Det är tråkigt att behöva införa bevattningsförbud, kan man sköta det ganska så bra så behöver vi inte hamna där, säger hon och fortsätter:

– Vi är tacksamma om folk tänker på att vara försiktiga med vattnet även om det inte är bevattningsförbud. Att vattna mitt på dagen när det är 25-30 grader varmt hjälper inget, det är rent slöseri. 

En möjlighet för den som vill vattna sin trädgård under sommaren är att nyttja den tankstation som VEMAB ställt upp vid reningsverket.

– Man kan hämta vatten för bevattning där, säger Emma Jonsson och påminner till sist:

– Vatten är först och främst livsmedel, kan man hitta annat vatten att vattna med så är det bättre. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om