Vaccinet: Nu har mer än hälften fått första dosen

Enligt den senaste statistiken har mer än hälften av länsborna fått sin första dos. Kalmar län låg i förra veckan längst fram bland landets regioner när det gällde att ge den första dosen.

En vanlig syn i Västervik. Folk köar till vaccinering vid Bryggaren.

En vanlig syn i Västervik. Folk köar till vaccinering vid Bryggaren.

Foto: Lotta Gometz

Vimmerby2021-05-13 20:00

50,2 procent av länsborna har fått en första vaccindos. Det meddelade regionen på fredagsförmiddagen.

För någon vecka sedan konstaterade vi att 90 procent av alla över 70 år fått sin första injektion. Nu gäller det även 90 procent av alla över 60 år i länet. Just nu vaccineras personer som är födda 1971 eller tidigare, samt 18-49-åringar som befinner sig i riskgrupper.

Totalt har 138 062 doser delats ut i länet.

På kristi himmelfärdsdagen gick Folkhälsomyndigheten ut med sin veckostatistik för vecka 18. Statistiken är alltså inte lika färsk, men där kan man få uppgifter kommunvis och jämföra regionerna med varandra.

Enligt den hade Kalmar län i förra veckan kommit längst i landet med att ge sin befolkning dos ett av vaccinet, 48,2 procent. Tvåa kommer Värmland med 47,7 procent. 

I Västervik hade mer än hälften av den vuxna befolkningen, 55 procent, fått en första dos. Däremot är det en annan kommun i norr som sticker ut när det gäller andelen färdigvaccinerade.

I Hultsfred har bara 46,6 procent fått den första dosen, men nästan var femte, 17 procent, är färdigvaccinerad. Att jämföra med 15,5 procent för Västervik. Inte heller Vimmerby når upp till 50-procentsgränsen för dos ett: 44.9 procent, och 14,3 procent är färdigvaccinerade.

Längst i Kalmar län har vaccineringen kommit i Borgholms kommun. Där har över 60 procent fått sin första dos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!