Vaccination av barn tidigareläggs i Västervik

Region Kalmar län har tänkt om, när det gäller vaccination av barn i åldern 12–15 år. Nu kommer man inte att vänta tills efter höstlovet.

Marie Ragnarsson är vaccinsamordnare för Region Kalmar län.

Marie Ragnarsson är vaccinsamordnare för Region Kalmar län.

Foto: Pressbild/Raul Mee/Montage

Vimmerby2021-09-28 17:30

Vi har tidigare berättat att regionen planerade att börja vaccinera den här åldersgruppen efter höstlovet, som infaller den första veckan i november.

Men nu kommer nya besked, sedan Folkhälsomyndigheten gett klartecken till att börja vaccinera 12–15-åringar mot covid-19 från den 11 oktober. Då ser Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare för Region Kalmar län, inget skäl till varför vi skulle vänta.

– Efter den 11 oktober startar vi så fort som möjligt.

Innan dess får barnens vårdnadshavare ett brev med information om vikten av att vaccinera sig och vilka biverkningar det finns. Där finns också en samtyckesblankett, som båda måste skriva på.

– Vi har haft mycket kontakt med skolsköterskorna och det är så de brukar göra med andra vaccinationer. Det är viktigt att göra på samma sätt. Även om det är samhällsviktigt, så är det en frivillig vaccination, säger Marie Ragnarsson.

Totalt i länet handlar det om cirka 10 000 barn i den här åldersgruppen, enligt Ragnarsson.

Hur många tror du kommer att vaccinera sig?

– Vi borde komma upp i 80–90 procent, tycker jag. Av 16–17-åringarna är 70 procent vaccinerade nu.

I sammanhanget kan nämnas att Västerviks kommun fick en kraftigt ökad smittspridning efter höstlovet förra året, vilket man kan se på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!