TBE-vaccinationer ökar – men brist på vaccin

vaccin tbe
vaccin tbe

Efterfrågan på TBE-vaccinationer i Vimmerby ökar. Samtidigt förutspås regionens TBE-vaccin snart vara slut. "Vi har inte haft helt slut hittills, men förväntar oss att det blir så nu i närtid", berättar Mathias Landerdahl, läkemedelschef på Region Kalmar län.

Vimmerby 6 juni 2023 05:30

I stora delar av landet råder det brist på TBE-vaccin. En brist som nu även kommer till länet och Vimmerby. Samtidigt råder en ökad efterfrågan.

– Det är riktigt att det är tillgänglighetsproblem vad gäller TBE-vaccinerna. Problemen ligger hos tillverkande företag, och därför drabbas hela landet.Troligen består bekymren större delen av sommaren, skriver Mathias Landerdahl i mejl och berättar att samtliga kommuner kommer påverkas.

undefined
"Av naturliga skäl ökar efterfrågan av TBE-vaccination just den här tiden på året. I vårt län såg vi en fördubbling av vaccinåtgång våren/försommaren 2022 jämfört med 2021. 2022 års nivå har vi hittills kunnat tillgodose i år också, men det är för tidigt att säga hur stor efterfrågan blir 2023. Vi har ännu inte tillgång till data för maj månad, och det är i maj, juni och juli det vaccineras mest mot TBE", berättar Mathias Landerdahl, läkemedelschef på Region Kalmar län i mejl.

Inne på Vimmerby Hälsocentral har verksamhetschef Camilla Ljungdahl märkt av en ökad efterfrågan på TBE-vaccinationer. Under fiolåret gavs totalt 503 doser hos hälsocentralen, hittills i år är siffran redan uppe i 468. Samtidigt berättar hon att det hittills gått att möta efterfrågan.

– Vi har en hel del vaccinationer inbokade. Jag tror att det har blivit en ökad efterfrågan. Innan pandemin, 2017/2018, hade vi jättemånga som vaccinerade sig. Sedan gick det ner. Nu är det en ökning igen men det är inte på den nivån än, berättar hon.

undefined
"Vi vaccinerar mot TBE i den mån vi har möjlighet. Under sommaren går vi ner i bemanning så då prioriterar vi inte alltid vaccinationer" säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på Vimmerby hälsocentral.

En ökade efterfrågan har även Ulf Andersson, VD på Vaccinova, märkt av. Företaget har två dagar vaccinationsmottagning inne hos Aportek Hjärtat i Vimmerby.

– Det är en kraftigt ökat efterfrågan i år. Vimmerby och Västervik har mer tryck än andra orter i Kalmar län skulle jag säga. Det är nog för att det har blivit mer fästingar där. I Vimmerby är det ungefär 70 stycken TBE-vaccinationer per dag, säger han och berättar att företaget hittills inte blivit drabbade av vaccin-bristen.

– Vi hade stora lager från början så vi har fortfarande gott om det. Det kan vara att vi får dra in på drop-in något men jag är tveksam, jag tror vi kommer klara oss.

undefined
"Det finns flera skäl till den ökade efterfrågan. Ett är att folk reser mindre och är mer hemma i Sverige. Man är mer ute i skog och mark och kommer i kontakt med mer fästingar. I år är det också en ökad sjukdomsspridning och det är mer information i media. En teori är också att det beror på ett ökat husdjursägande. Många skaffade katt och hund under pandemin så då kan det vara att fler exponeras för fästingar än vad de gjorde förr", berättar Ulf Andersson, VD på Vaccinova.

Beskedet från regionen är däremot tydligt. Det kommer inte finnas tillräckligt med vaccin.

– Effekten blir att den som önskar vaccinera sig mot TBE kan bli tvungen att avstå, alternativt få vaccination i senare läge, skriver Mathias Landerdahl.

Hur farligt är det att missa en dos?

– Frågan går inte riktigt att svara på. TBE är ännu relativt ovanligt i vårt län, och därför rekommenderas heller inte vaccination på bredden. Utan vaccination löper man förstås högre risk att drabbas av TBE, men det är utifrån redan mycket låg nivå i vårt län. En handfull personer bedöms varje år ha blivit smittade i länet, svarar Landerdahl.

undefined
"Kommer bristen att påverka alla kommuner i regionen? Ja. Alla sitter i samma båt när tillverkaren av ett vaccin inte kan leverera. Det finns två TBE-vacciner på den svenska marknaden, och båda tillverkarna har bekymmer", skriver Mathias Landerdahl i mejl.
TBE

TBE, fästingburen hjärninflammation, är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Det finns vaccin mot TBE.

Det tar oftast mellan 4-10 dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad. Först är det vanligt att få något eller några av följande symtom: huvudvärk, muskelvärk, trötthet, feber.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa