Vaccinering av vårdpersonal pausas – leveransproblem

På måndagen tog regionen beslutet att tillfälligt pausa vaccineringen av vårdpersonal. Skälet är vaccinbrist.

Vaccineringen av vårdpersonal i Region Kalmar län pausas tillfälligt.

Vaccineringen av vårdpersonal i Region Kalmar län pausas tillfälligt.

Foto: Pressbild

Vimmerby2021-03-15 14:16

I fredags kom regionen med beskedet att vaccinbristen lett fram till att tidsplanen för vaccineringen försenats med en månad. På måndagen fattades beslutet att den pågående vaccineringen av vårdpersonal tillfälligt pausas, något som Dagens Vimmerby var först med att berätta.

– Man kan säga att det är en följd av det vi berättade i fredags. För att få vaccinet att räcka till åt de allra sköraste behöver vi prioritera, säger Rolf Asmundsson, presskommunikatör på regionen.

Han betonar dock att den vårdpersonal som redan fått en första dos, även kommer att få den andra dosen som planerat. De som fått Astra Zenecas vaccin kan dock få vänta upp till tolv veckor på dos två.

De senaste veckorna har nyheterna om störningar i leveranserna av vaccin kommit slag i slag. Nu senast var det Astra Zeneca som i slutet av förra veckan meddelade lägre leveranser än avtalat.

Tidigare har det funnits ett mål att hela den vuxna befolkningen i Sverige skulle vara vaccinerade till halvårsskiftet. På en presskonferens i fredags sade regionens planeringsdirektör Sofia Hartz att det just nu var svårt att tro att alla skulle vara vaccinerade till midsommar.

Just nu är planen att de som är i åldrarna 77–79 ska börja vaccineras i slutet av mars, därefter fyller man på med 70–76-åringar under början av april, därefter 60–69-åringar i slutet april, samt yngre som befinner sig i riskgrupp. Vaccineringen av den stora gruppen, personer i åldrarna 18 till 59 år, väntas komma igång först i slutet av maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!