Vaccinleveranserna ökar – så många doser får Vimmerby

Vaccineringen mot covid-19 rullar vidare i landet och i Kalmar län. Den här veckan ska över 16 000 nya doser levereras till länet.

"Det är så glädjande att så många vill vaccinera sig. Men man måste ha lite tålamod – vi lägger ut tider så fort det finns vaccin." säger Camilla Ljungdahl på Vimmerby hälsocentral.

"Det är så glädjande att så många vill vaccinera sig. Men man måste ha lite tålamod – vi lägger ut tider så fort det finns vaccin." säger Camilla Ljungdahl på Vimmerby hälsocentral.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-04-07 06:00

– Vi har bekräftade doser fram till och med vecka 17. Utifrån det så lägger vi vår planering och skickar ut brev till åldersgrupper hela tiden. Det vaccin vi får till oss ska vi använda så fort som möjligt självklart, säger Marie Ragnarsson, Region Kalmars vaccinsamordnare. 

Under vecka 13 levererades 9 050 vaccindoser till Kalmar län. Under den här veckan så ska leveransen öka ytterligare enligt planeringen, totalt beräknas 16 860 vaccindoser att nå Kalmar län under veckan enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Under vecka 15 planeras det för att länet får 12 190 doser. 

Nästa vecka öppnar två vaccinationscentraler i länet; en i Västervik och en i Kalmar. 

– Eftersom det är större lokaler så kan vi få ett större flöde av personer som ska bli vaccinerade på ett smittsäkert sätt, säger Ragnarsson. 

Oavsett var man bor i länet så kan man boka tid på de två nya centralerna. Via 1177 kan just nu personer som är födda senast 1951 boka tid för vaccination. Men planen är att öppna för personer födda 1952–1956 senare under veckan. 

– Det finns en hel del tider och vi ser gärna att folk bokar in sig framöver. 

Kan det bli aktuellt längre fram att öppna fler vaccinationscentraler?

– Nej, vi ser inte det just nu. Över sommaren kommer vi att ha det på det här sättet. Sen hur framtiden ser ut det vet vi inte; ska vi fortsätta vaccinera oss? Då får man titta vidare på andra strategier och jobba vidare med det. 

Att boka en tid för vaccination kan göras digitalt på 1177. Men Marie Ragnarsson berättar att drygt 1 000 personer valt att ringa och nu väntar på att bli uppringda för att få boka en tid.

– De kanske inte klarar det datormässigt att boka, eller haft något strul med det och därför ringer in och bokar och de måste naturligtvis få en tid för att vaccinera sig. 

På Vimmerby hälsocentral ska man få 700 doser den här veckan och drygt 500 doser nästkommande vecka. 

– Vi nyvaccinerar under de kommande veckorna mellan 300 och 400 personer och sen har vi mellan 200 och 300 som får sin andra dos, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på hälsocentralen. 

Fram till och med vecka 12 så har enligt Folkhälsomyndighetens statistik 2 203 personer i Vimmerby kommun fått dos 1. 847 personer har också fått dos 2. 

För länet ligger siffrorna på 38 037 personer som fått första dosen. 15 834 personer har fått andra dosen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!