Vaccineringen fortsätter – hundratals doser om dagen

Vaccineringen mot covid 19 fortsätter med upp till 300 doser på en dag på Hälsocentralen i Vimmerby. Men några lediga tider för vaccinering finns inte de närmaste veckorna.

Vaccineringen fortsätter på hälsocentralen i Vimmerby. "Vi kör på för full med den mängd vaccin vi får, som mest har vi gett 700 doser på en vecka" säger verksamhetschefen Camilla Ljungdahl.

Vaccineringen fortsätter på hälsocentralen i Vimmerby. "Vi kör på för full med den mängd vaccin vi får, som mest har vi gett 700 doser på en vecka" säger verksamhetschefen Camilla Ljungdahl.

Foto: Sofie Olsson / TT-Bild

Vimmerby2021-04-23 07:00

– Vi har lagt ut alla tider utifrån den mängd vaccin vi vet att vi får. Så nu är det enda att hålla utkik efter eventulla återbud, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef vid Hälsocentralen i Vimmerby.

Till skillnad från exempelvis hälsocentralerna i Västervik fortsätter man att vaccinera för fullt i Vimmerby utifrån den mängd vaccin som hälsocentralen tilldelas.

– Vi får ungefär lika mycket som tidigare, det är på hälsocentralerna på de orter där det finns vaccinationscentraler som man dragit ner, säger hon.

Det är fortfarande mest personer i fas 2-gruppen som vaccineras i Vimmerby, både första och andra dosen. 

– Vi har även börjat med fas 3 nu, säger hon.

undefined
Kapacoitetet i Vimmerby är nu satt till max 800 doser i veckan. Det är blkan dannat för att klara bemanningen också när det blir semestertid och många ska ha dos två.

I Vimmerby är vaccineringen öppen tre eller fyra dagar i veckan. Vissa dagar finns det fyra linjer med en sköterska på varje.

– En sån dag kan vi ge 300 doser, men det är inte alla dagar vi har fyra linjer i gång, vi har inte tillräckligt med vaccin för det, säger Camilla Ljungdahl.

Som mest har 700 doser getts under en och samma vecka. Det är i nivå med tilldelningen av vaccin. Samtidigt har beredskapen med personal dimensionerats till en kapacitet på 800 doser i veckan.

– Det är för att klara bemanningen, särskilt på sikt. Om vi skulle vaccinera 1 200 förstadoser nu, måste vi också ge lika många andradoser längre fram mot sommaren och då är vi inne i semesterperioden och personalen måste få sin semester också, och därför har vi lagt en maxgräns på 800, säger hon.

undefined
Camilla Ljungdahl är verksa,mhetschef vid Hälsocentralen i Vimmerby.

Hur ser det ut med väntetid?

– Det är en del väntetid. Vi får veta hur mycket vaccin vi får för en vecka i taget, i början på nästa vecka kan vi få veta mängden för vecka 19 (andra veckan i maj reds.anm.) och då lägger vi ut nya tider utifrån det, säger Camilla Ljungdahl.

Hon beskriver att viljan att vaccinera sig är stor bland kommuninvånarna.

– Vi har alla sorter av vaccin och vet ibland inte förrän samma dag vilken sort vi har.

Hur reagerar folk när de får veta att de ska få Astra Zeneca?

– Det är bara ett par enstaka som valt att inte ta det vaccinet.

Vad gör ni med överblivna doser?

– Vi har inga överblivna doser. Skulle det bli en dos över ringer vi in någon som bokat tid nästa vecka och då blir ju den tiden ledig, säger Camilla Ljungdahl.

På torsdagen var hon själv en av de fyra som gav vaccin.

– I dag är vi fyra, så i dag bränner av 300 doser, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!