Vad är bäst och sämst med Vimmerby? Så tycker folket på stan!

Tidningen Fokus har rankat Sveriges kommuner i "Bäst att leva 2024", där Vimmerby kniper plats 48 av 290 kommuner. Vimmerby Tidning gav sig ut på stan för att haffa Vimmerbybor och få svar på frågan: Vad är egentligen bäst och sämst med Vimmerby?

Eddie Levin, 24 år, och Alex Berggren, 30 år, svarar hockey på båda frågorna: Det bästa är hockeyn på vintern och det sämsta är att det inte är hockey året om.

Eddie Levin, 24 år, och Alex Berggren, 30 år, svarar hockey på båda frågorna: Det bästa är hockeyn på vintern och det sämsta är att det inte är hockey året om.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby2024-07-05 06:00

Generellt finns det mycket gott att säga om Vimmerby när vi frågar Vimmerbyborna på stan: Mysigt och lugnt, vacker natur med närhet till sjöar och friluftsliv och ett bra utbud av sportaktiviteter. 

– Vad som är sämst.. Jag kommer inte på något faktiskt, säger Viggo Slotthed.

undefined
Viggo Slotthed, 15 år, har svårt att komma på något dåligt med Vimmerby: "Jag kommer inte på något faktiskt.", säger han. Det bästa är i alla fall Astrid Lindgrens Värld.

Viggo verkar däremot tycka att det är enkelt att svara på vad som är bäst: 

– Astrid Lindgrens Värld är det bästa, säger han.

Viggo får även medhåll från Stina Svensson Västerlund. Stina tycker däremot att det skulle vara kul med lite fler butiker med barnkläder, för att gå i affärer berättar hon att hon gillar att göra.

undefined
Stina Svensson Västerlund, 5 år, tycker att det finns mycket att göra för barn och Astrid Lindgrens Värld sticker så klart ut. Hon önskar dock att det fanns lite fler butiker med barnkläder: "Ja, för jag gillar att gå i butiker", berättar hon.

På torget står Eddie Levin och Alex Berggren och jobbar i regnet. 

Vad tycker ni är det bästa och sämsta med Vimmerby?

– Det sämsta måste ju vara vädret, svarar Alex Berggren och skrattar. 

– Det bästa är i alla fall helt klart hockeyn på vintern, säger Eddie Levin som själv spelar i VH.

– Och det sämsta blir väl då att det inte är hockey året om, fyller Alex i.

undefined
Eddie Levin, 24 år, och Alex Berggren, 30 år, svarar hockey på båda frågorna: Det bästa är hockeyn på vintern och det sämsta är att det inte är hockey året om.

En annan person som lyfter sporten och olika sportaktiviteter är Tim Persson, 10 år. 

– Det bästa med Vimmerby är fotbollsplanerna och all sport som finns här, säger han.

Sonny Lindberg, 44 år, kommer från Vimmerby men har bott i andra städer till och från, bland annat Malmö och Stockholm. Han har både ros och ris att ge till hemstaden:

– Det är en mysig och lugn stad, man känner sig trygg här. Det händer liksom inga hemska grejer eller så. Det finns ju också väldigt vacker natur och fina sjöar runtom i Vimmerby, Bysjön till exempel, säger han.

Vad är det sämsta då?

– Ja, alltså Vimmerbyborna är ju lite... inneslutna. Jag tror inte att det är så lätt att lära känna nya människor här om man kommer utifrån. I Malmö och Stockholm är människorna mer öppna skulle jag säga. Sen hade ju ett större utbud på affärer inte varit så dumt heller, säger han.

Mili Allén har mycket gott att säga om Vimmerby:

– Jamen det är ju en jättebra stad för barnfamiljer. Allt är så nära också, nära till naturen, nära till butikerna, nära till allt så man behöver inte ta bilen överallt. Kollektivtrafiken tycker jag också fungerar väldigt bra här. Och Astrid Lindgrens Värld är ju bra, säger hon.

– Det sämsta är avsaknaden av musikunderhållning. Förr fanns det mer musik i stan! Jag saknar det och det var trevligt för alla, säger hon.

undefined
Mili Allén, 57 år, har mycket gott att säga om Vimmerby men önskar att Vimmerby skulle satsa mer på musikunderhållning: "Förr fanns det mer musik i stan! Jag saknar det", säger hon.
Fokus "Bäst att leva"

Vimmerbys resultat:

Utbildning: 2.5/5 

Här mäts kvalitetsindex i förskola, meritvärde i grundskolan, tillgång till gymnasieskolor och universitet samt andel behöriga lärare.

Jobb och karriär: 3.5/5

Den lokala arbetsmarknadens närhet och storlek, långtidsarbetslöshet, unga som varken arbetar eller studerar och utpendling.

Trygghet: 4.2/5

Skjutningar inom 10 kilometer de senaste tre åren, närhet till utsatta områden, etnisk segregation, tillgreppsbrott och tillgång till polisstation.

Fritid: 3.3/5

Nöjesutbud, aktivitet i idrottsföreningar, tillgång till gym, elljusspår, ej bebyggd mark och utomhusbad.

Offentlig ekonomi: 2.2/5

Soliditet i kommunen.

Vård och omsorg: 3/5

Väntetider i vården, tillgång till vårdcentral och högspecialiserad vård, närhet till akutsjukvård, personalkontinuitet i hemtjänsten, användning av läkemedel som bör undvikas i äldreomsorgen.

Infrastruktur: 2.4/5

Tillgång till flygplats och elektrifierad järnväg, närhet till kollektivtrafik, bredband, täckning av mobilt datanät med hög hastighet, laddstolpar.

Serviceutbud: 3.4/5

Butiksutbud i centrum, tillgång till matbutiker, restauranger och återvinningscentral.

Privatekonomi: 3.8/5

Hur många kvadratmeter villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön i kommunen, elpris enligt Nils Holgersson-modellen, skattesats i kommun och region och tillgång till fjärrvärme.

Kommunerna som toppar listan över "Bäst att Leva" år 2024:

1. Umeå

2. Luleå

3. Karlstad

4. Lidingö

5. Mölndal

Källa: www.fokus.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!