Vad är en vardaglig rationalisering?

Förslaget om vardagsrationaliseringar skickas tillbaka för nämnderna och budgetberedningen ska gå igenom vad förslagen innebär på längre sikt. Sossarna lyckades driva igenom en återremiss i kommunfullmäktige.

Vimmerby2008-04-04 06:19

- Många av de förslag nämnderna lagt fram är förändringar i verksamheten och inga vardagsrationaliseringar, därför bör budgetberedningen ta ett helhetsgrepp om förslagen, sade Jan Henriksson, s.

"Varför nu?"
Carl-Axel Centerstig, c, förvånades över sossarnas utspel.
- Varför först nu? Ni har haft hela mars på er. Nu ska vi igång och jobba med budgeten för 2009, 2008 års budget beslutades av fullmäktige i november, och då ingick uppdraget att nämnderna skulle göra effektiviseringar motsvarande fem miljoner kronor, svarade han.
Kravet att effektivisera verksamheten, eller vardagsrationalisera som det också heter, innebar att alla nämnder skulle minska sina kostnader med 0,8 till en procent. Några har lyckats ta lite här och lite där, andra har tagit till större åtgärder. Något som Jan Henriksson anser inte är att betrakta som några vardagsrationaliseringar.
- En vardagsrationalisering är till exempel ett ändrat beteende som sparar tid eller pengar för annat, medan en verksamhetsförändring påverkar helheten, antingen nu eller senare, beskrev han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om